Po štyridsaťpätke sa metabolizmus prirodzene spomaľuje, takže sa oplatí venovať zvýšenú pozornosť jedálničku. Zaujímavosťou je, že päťdesiatročná žena s rovnakou hmotnosťou má takmer dvakrát viac tukového tkaniva ako tridsiatnička, informuje ženský portál brigitte.de. Kým mladšie dámy spália denne bez cvičenia približne 2200 kcal za deň, ženy po menopauze len 1000 až 1200.
1. Vsaďte na bielkoviny
„Vek medzi 45 a 55 rokom je z hľadiska hmotnosti náročnejší” vysvetľuje pre spomínaný nemecký web profesor Christoph Bamberger z Centra lekárskej prevencie v Hamburgu. „Väčšina žien priberie v tejto dekáde približne päť kilogramov.” Neznamená to však, že musíte začať hladovať a držať prísnu diétu. Najesť a zasýtiť sa, môžete aj po štyridsaťpäťke, stačí trochu prekopať stravovacie návyky. Napríklad na večeru si servírujte jedlá s vysokým obsahom bielkovín a s nízkym obsahom sacharidov. Vsaďte na príjem rýb alebo iného chudého mäsa, strukovín, jedzte menej chleba, cestovín, ryže a zemiakov. Prílohy si pripravte radšej z čerstvej zeleniny.