V jedálnom lístku by vám nemalo chýbať ovocie a zelenina, keďže obsahujú dôležité vitamíny a minerály, tiež mliečnevýrobky, ktoré obsahujú vitamín D. Súčasťou jedálnička by mali byť aj orechy, ktoré obsahujú zinok, tiež strukoviny či celozrnné potraviny obsahujúce vlákninu. Strava má byť pravidelná a pestrá, no jedlá by sa v jedálničku mali priebežne obmieňať.
1. Nepresoľujte
Nesolíte priveľa? Príjem kuchynskej soli je potrebné podľa odborníkov obmedzovať do 5 gramov denne, čo je približne jedna čajová lyžička. Vhodné je tiež obmedziť potraviny s vysokým obsahom soli, napríklad údeniny, konzervované potraviny, slané oriešky, lupienky. Hotové jedlá odporúčajú neprisáľať. Vyšší príjem soli v strave môže podľa súvisieť so zvýšenými hodnotami krvného tlaku a s výskytom hypertenzie.