MENU

Črevá Všetky témy

15.6. 2020 11:00

Zápal slepého čreva

Slepé črevo je rudimentárny orgán, teda vývojový pozostatok z dávnych čias. Z anatomického hľadiska ide o previs v oblasti napojenia tenkého čreva na hrubé, z ktorého vybieha červovitý prívesok, apendix. Práve ten sa pri problémoch operačne odstraňuje.

Problémy so slepým črevom nastávajú najčastejšie preto, že sa v ňom ‚usídli‘ stolica, ktorá zatvrdne a tvorí prekážku. Keďže sa slepé črevo snaží vyprázdniť, vytvára sa v ňom tlak, opuchne, prekrví sa a tak najčastejšie vznikne zápalový proces. Zápal slepého čreva – apendicitída, sa rada objavuje po vírusovej či bakteriálnej infekcii, keď je oslabená imunita. Neraz sa ohlási tiež v súčinnosti s inou chorobou, napríklad pri angíne či ochorení dýchacích ciest, pretože baktérie sa v tele šíria krvnou cestou a môžu sa usídliť aj v apendixe.

Vyšetrenia:

  • Pohmatom - lekár vám okrem prehmatania a poklepania brucha môže urobiť aj vyšetrenie cez konečník, kade vie nahmatať prípadné abscesové ložiská.
  • Vyšetrenie krvi - leukocyty sú pri bakteriálnom zápale zvýšené, no pri zápale bez hnisania ešte nemusia byť, čiže nejde o jednoznačný ukazovateľ. CRP pri veľkom hnisavom zápale stúpa na hodnotu 200 až 300.
  • Ultrazvuk - dokáže rozoznať, či má slepé črevo zhrubnutú stenu alebo obsahuje náplň, tekutinu okolo, hnisavé ložisko... Zápalový výpotok však nemusí byť jasne vidieť, takže nejde o jednoznačnú diagnostiku.
  • CT – nerobí sa štandardne, pretože ide o dosť silné žiarenie, ale diagnózu môže jednoznačne potvrdiť.
15.6. 2020 10:24

Rakovina hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva, čiže kolorektálny karcinóm, je na celom svete a aj na Slovensku treťou najčastejšou príčinou smrti na nádorové ochorenie.

Jednoznačná príčina vzniku rakoviny hrubého čreva nie je presne známa. Ide skôr o súhrn faktorov. Pri pohľade na mapu výskytu choroby je ale zrejmé, že počet chorých je najvyšší vo vyspelých oblastiach zeme – v Európe, Kanade, v Austrálii, Japonsku. K vnútorným príčinám patria genetické predispozície, k vonkajším najmä životný štýl a stravovacie návyky. Riziko ochorenia je 2-násobné, ak váš prvolíniový príbuzný mal diagnostikovaný kolorektálny karcinóm pred 60. rokom života. Riziko sa ďalej zvyšuje, ak sa táto rakovina rozvinula aj u iného pokrvného príbuzného alebo ak prvolíniový príbuzný bol diagnostikovaný v mladšom veku. V prípade, že sa vo vašej rodine vyskytuje táto rakovina u viacerých pokrvných príbuzných, mali by ste byť odposlaní na genetické vyšetrenie.

Štádiá ochorenia

Podľa toho, ako je nádor rozšírený, rozlišujú odborníci pri kolorektálnom karcinóme štádia od najľahšieho po najťažšie.

štádium 0 – nádor je lokalizovaný v mieste vzniku

štádium I – nádor je v úrovni steny čreva, no nie sú prítomné metastázy ani postihnuté uzliny

štádium II – nádor je v úrovni steny čreva alebo prerastá mimo črevo, nie sú postihnuté uzliny ani vzdialené metastázy

štádium III – nádor postihuje aj miestne lymfatické uzliny, vzdialené metastázy prítomné nie sú

štádium IV – pacient má aj vzdialené metastázy

Rizikové faktory:

  • nevhodná skladba stravy
  • genetické predispozície
  • ochorenia alebo chronický zápal  tráviaceho traktu
  • obezita
  • cukrovka
  • sedavé zamestnanie
  • fajčenie
  • pitie alkoholu vrátane piva