Zajedáte emócie? 5 TRIKOV, ako prestať s jedením zo STRESU
Stojíte pred chladničkou a rozmýšľate nad tým, čo sa stalo v práci a hľadáte, čím by ste upokojili svoje emócie. Sedíte na gauči a bezmyšlienkovite jete celé balenie čipsov po hádke s milovanou osobou...
Priveľa negatívnych emócií, vrátane hnevu a smútku, môže vyvolať zlé stravovacie návyky. Existujú spôsoby, ako zabrániť tomu, aby vám emócie dlhodobo nezničili stravovanie.
1. Zamyslite sa nad príčinou
Zdroj: Shutterstock
Zlý deň v práci alebo hádka s priateľom sú krátkodobé problémy. No emocionálne stravovanie môže tiež pochádzať z chronických problémov. Patrí medzi ne chronický stres, dlhodobý hnev, depresia a iné starosti. Opýtajte sa svojho lekára, či by vám nepomohlo poradenstvo, cvičenie a iné techniky. Tieto tipy môžu pomôcť, no nakoniec budete musieť identifikovať zdroj vášho emocionálneho jedenia a riešiť to.
Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.
Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné plynule znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.
Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.
Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.
Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.
Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.