Prečo sa často vyskytuje v kozmetických prípravkoch či v nutrikozmetike? „Biotín podporuje regeneráciu a obnovu tkanív. Podieľa sa na produkcii keratínu, ktorý je základným proteínom na tvorbu vlasov, pokožky a nechtov. Ak chýba, môžu byť vlasy tenšie alebo vypadnúť. Nechty budú zasa krehké,“ začína o sile vitamínu H hovoriť výživová poradkyňa Katarína Grich. „Rovnako má pozitívny vplyv na pokožku. Biotín sa podieľa na metabolizme linolovej a linolenovej mastnej kyseliny, ktoré regulujú hydratačnú rovnováhu pokožky.“ Ak sa naruší, prirodzená kožná bariéra sa oslabí. Skôr ju negatívne ovplyvnia vonkajšie nepriaznivé vplyvy prostredia. Postupne stratí zdravý odtieň, vysuší sa a stane sa citlivejšou.
Striehne na cukor
Rovnako ako ostatné vitamíny skupiny B je biotín súčasťou enzýmov, a preto sa podieľa na metabolických procesoch v tele. Vďaka tomu môže pozitívne ovplyvňovať napríklad srdcovo-cievny systém. „Dôležitú úlohu hrá v metabolickej regulácii hlavných živín, sacharidov, tukov a bielkovín. Medzi ne patrí stavba a rozklad mastných kyselín, syntéza cholesterolu či regulácia koncentrácie glukózy v tele,“ vymenováva odborníčka. „Vyrovnáva tak hladinu cukru v krvi, čo môže byť užitočné pri určitých typoch cukrovky.“ Pomáha udržiavať v zdravej forme krvné bunky i nervové tkanivo. Vedci sa v poslednom období zameriavajú aj na jeho účinok na stabilitu genetického materiálu v bunkách.
Pozor na bielok
Biotín je rozpustný vo vode, takže telo si ho neukladá. Hoci je odolný proti teplu a svetlu, citlivo reaguje na kyslík. Bez problémov si ho môžete doplniť aj z prírodných zdrojov. Počítajte s tým, že sa vyskytuje v množstve druhov potravín, ale v malých dávkach. Ak ho chcete mať dostatok, aspoň si vychutnáte pestrú stravu. „K najlepším zdrojom patria strukoviny, napríklad hrach, ale i žĺtok, orechy, ovsené vločky, šampiňóny, hovädzia pečeň, pšeničné zrná, zelená listová zelenina alebo karfiol,“ dáva tipy Katarína Grich. K dobrým patria aj kvasnice alebo ryby. Pozor si dajte na surové vajcia. „Ich konzumácia spôsobuje nedostatok biotínu. Vaječný bielok obsahuje proteín avidín, ktorý sa viaže na biotín tak pevne, že ho už telo nemôže absorbovať. Vďaka zahriatiu či tepelnej úprave sa však biologická aktivita avidínu stratí,“ pridáva informácie odborníčka.
„Biotín podporuje regeneráciu a obnovu tkanív. Podieľa sa na produkcii keratínu, ktorý je základným proteínom na tvorbu vlasov, pokožky a nechtov
Nedostatok hlási zápal
Vo všeobecnosti je nedo- statok biotínu spôsobený výlučne konzumáciou stravy s jeho nízkym obsahom skôr výnimočný. Spozornieť treba, ak sa u vás častejšie objavujú zápaly na koži vrátane ekzémov alebo akné, prípadne problém s vlasmi a nechtami. Ohlásiť ho môže aj anémia, stavy úzkosti, vysoké hodnoty cholesterolu či srdcové ochorenia. „Na deficit ste náchylnejší v prípade syndrómu krát- keho čreva, pri narušení črevnej mikroflóry naprí-klad pri dlhodobom užívaní antibiotík či pri chronických zápalových ochoreniach čriev. S úbytkom biotínu je často spojený aj alkoholizmus,“ upozorňuje Katarína Grich. V týchto prípadoch sa oplatí siahnuť aj po biotíne vo forme tabletiek či kapsúl.
Vláknina i kapusta
Ako v mnohých iných prípadoch i pre tvorbu biotínu je veľmi dôležitý zdravý črevný trakt. Postaráte sa oň najmä vyváženým príjmom základných živín. Výhodou je, ak sú v čo najprirodzenejšej forme. „V praxi to znamená mať v jedálnom lístku dostatok vlákniny zo zeleniny a ovocia, čo je výživa pre črevné baktérie. Pre podporu črevnej mikroflóry je vhodné stravu obohatiť o probiotickú výživu. Preto dbajte na stravu bohatú na baktérie mliečneho kvasenia. Nezabúdajte, že ich výborným zdrojom je kvasená zelenina,“ pridáva tip odborníčka. Výborná je napríklad klasická kyslá kapusta. Ak budete dbať na pestrosť stravy, jedno-duchým spôsobom zabezpečíte rovnováhu črevnej mikroflóry.