MENU
rodina-a-tehotenstvo

Nenávidí karfiol? Nenúťte ho, vedci objavili smradľavú príčinu

Pretty,Little,Girl,With,Long,Hair,Defocus,Doesn't,Want,To
Zdroj: Shutterstock
Rodina a tehotenstvo

Nenávidí karfiol? Nenúťte ho, vedci objavili smradľavú príčinu

Aj vaše dieťa považuje konfrontáciu s brokolicou či karfiolom za hotovú urážku? Majte pochopenie! Vedci prišli na biologickú príčinu.

Kapustovitá zelenina, kam okrem kapusty patrí aj brokolica, kel či karfiol, obsahuje špeciálne enzýmy, ktoré u niektorých detí vyvolávajú obzvlášť odpornú chuť. Tieto enzýmy, nazývané cysteínlyázy, produkujú rôzne druhy baktérií, ktoré žijú v ústach. Rovnaké enzýmy sú tiež uzamknuté v bunkách tohto druhu zeleniny.  

Tieto enzýmy rozkladajú v kapustovitej zelenine zlúčeninu nazývanú S-metyl-L-cysteínsulfoxid (SMCSO) a tento rozkladný proces transformuje zlúčeninu na štipľavé molekuly zápachu.

Predchádzajúce štúdie dospelých naznačujú, že úroveň aktivity cysteínlyázy v pľúcach človeka určuje, ako veľmi sa SMCSO rozpadá, a teda koľko páchnucich molekúl sa v tomto procese vyrobí. To zase ovplyvňuje to, ako kučeravá zelenina dospelým chutí, píše LiveScience.

Podľa minulých štúdií môže existovať až desaťnásobný rozdiel v tom, koľko sírnych pachov jedlo vydáva podľa schopnosti ľudských slín tieto enzýmy produkovať.  Autorov aktuálnej štúdie publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zaujímalo,  či je možné rovnakú odchýlku pozorovať aj u detí, ktoré sú v porovnaní s dospelými zvyčajne na horké a kyslé chute citlivejšie.

Na čo prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...

Nenávidia karfiol

V štúdii sledovali 98 párov rodičov a detí od 6 do 8 rokov. Na čo prišli?  Deti sa zdali zvlášť  citlivé na páchnucu zlúčeninu nazývanú dimetyltrisulfid (DMTS), zápach, ktorý je vedľajším produktom rozpadu SMCSO, a vôňu, ktorá sa uvoľňuje rozkladom mäsa, povedal pre Live Science prvý autor Damian Frank, odborník na potravinovú chémiu z University of Sydney.  Podľa neho, ak je dominantný, skutočne páchne ako zhnitá síra.

Deti, ktorých sliny produkovali vysoké koncentrácie sírnych pachov, uviedli najsilnejšiu nechuť ku karfiolu. Tomu síce konkurovala brokolica, no karfiol sa zdal byť v produkcii sírnych pachov číslo jedna. Zaujímavé bolo, že rovnaký vzorec sa nepozoroval u dospelých s rovnako silnými koncentráciami sírnych zápachov. Prečo? Podľa autorov to má prosté vysvetlenie. Jednoducho počas života chuť kučeravej zeleniny len začali viac tolerovať.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor