MENU
rodina-a-tehotenstvo

Nenávidí karfiol? Nenúťte ho, vedci objavili smradľavú príčinu

Pretty,Little,Girl,With,Long,Hair,Defocus,Doesn't,Want,To
Zdroj: Shutterstock
Rodina a tehotenstvo

Nenávidí karfiol? Nenúťte ho, vedci objavili smradľavú príčinu

Aj vaše dieťa považuje konfrontáciu s brokolicou či karfiolom za hotovú urážku? Majte pochopenie! Vedci prišli na biologickú príčinu.

Kapustovitá zelenina, kam okrem kapusty patrí aj brokolica, kel či karfiol, obsahuje špeciálne enzýmy, ktoré u niektorých detí vyvolávajú obzvlášť odpornú chuť. Tieto enzýmy, nazývané cysteínlyázy, produkujú rôzne druhy baktérií, ktoré žijú v ústach. Rovnaké enzýmy sú tiež uzamknuté v bunkách tohto druhu zeleniny.  

Tieto enzýmy rozkladajú v kapustovitej zelenine zlúčeninu nazývanú S-metyl-L-cysteínsulfoxid (SMCSO) a tento rozkladný proces transformuje zlúčeninu na štipľavé molekuly zápachu.

Predchádzajúce štúdie dospelých naznačujú, že úroveň aktivity cysteínlyázy v pľúcach človeka určuje, ako veľmi sa SMCSO rozpadá, a teda koľko páchnucich molekúl sa v tomto procese vyrobí. To zase ovplyvňuje to, ako kučeravá zelenina dospelým chutí, píše LiveScience.

Podľa minulých štúdií môže existovať až desaťnásobný rozdiel v tom, koľko sírnych pachov jedlo vydáva podľa schopnosti ľudských slín tieto enzýmy produkovať.  Autorov aktuálnej štúdie publikovanej v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zaujímalo,  či je možné rovnakú odchýlku pozorovať aj u detí, ktoré sú v porovnaní s dospelými zvyčajne na horké a kyslé chute citlivejšie.

Na čo prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...

Nenávidia karfiol

V štúdii sledovali 98 párov rodičov a detí od 6 do 8 rokov. Na čo prišli?  Deti sa zdali zvlášť  citlivé na páchnucu zlúčeninu nazývanú dimetyltrisulfid (DMTS), zápach, ktorý je vedľajším produktom rozpadu SMCSO, a vôňu, ktorá sa uvoľňuje rozkladom mäsa, povedal pre Live Science prvý autor Damian Frank, odborník na potravinovú chémiu z University of Sydney.  Podľa neho, ak je dominantný, skutočne páchne ako zhnitá síra.

Deti, ktorých sliny produkovali vysoké koncentrácie sírnych pachov, uviedli najsilnejšiu nechuť ku karfiolu. Tomu síce konkurovala brokolica, no karfiol sa zdal byť v produkcii sírnych pachov číslo jedna. Zaujímavé bolo, že rovnaký vzorec sa nepozoroval u dospelých s rovnako silnými koncentráciami sírnych zápachov. Prečo? Podľa autorov to má prosté vysvetlenie. Jednoducho počas života chuť kučeravej zeleniny len začali viac tolerovať.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zápal a hnis po tetovaní? Návšteva odborníka je na mieste

Nepíšete, aké veľké je tetovanie, akou metódou a akými chemikáliami vám ho spravili, ani a za aký čas sa dostavil  zápal a hnisanie. Neviem, či neprichádzate v práci alebo inde do styku s chemikáliami, mechanickým dráždením, nečistotami.

Môže ísť o infekciu zanesenú priamo pri tetovaní alebo pri nesprávnom ošetrovaní a následnom domácom zanesení infekcie. Samozrejme, nedá sa vylúčiť ani možná alergia na použitú farbu pri tetovaní. Odporúčam vám navštíviť čo najskôr dermatológa.

čítať viac

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor