Betakarotén, ktorý obsahuje mrkva sa v tele mení na vitamín A. Žiadna iná zelenina nie je takým výborným zdrojom tohto významného karotenoidu. Organizmus však poteší aj biotín, céčko a minerály draslík, zinok, horčík a sodík, ktoré sa nachádzajú v mrkve. Keďže má vysoký obsah vlákniny, podporuje aj zdravé trávenie.
Nezabudnite na tuky
Vitamín A je bezpochyby vhodný pre zdravie očí, ale môže mrkva skutočne vylepšiť ostrosť videnia? Podľa odborníkov za určitých okolností, áno. Vitamín A zlepšuje predovšetkým schopnosť vidieť v tme. Na pokrytie dennej potreby tohto vitamínu stačí zjesť 60 až 80 gramov mrkvy, čo je približne asi jedna stredne veľká mrkva. Ak si ju nastrúhate a pridáte do nej pár kvapiek oleja, lebo betakarotén je rozpustný v tukoch.
Ideálna prevencia
Mrkva je zdravá surová i varená. Úpravou možno pár vitamínov stratí, ale je lepšie stráviteľná a telo si z nej tak zoberie viac živín. Podľa Nemeckej spoločnosti pre výživu, strava bohatá na karotenoidy, znižuje riziko takzvaného metabolického syndrómu. V jeho dôsledku sa môže rozvinúť cukrovka 2. typu, ochorenia srdca či arterioskleróza. Mrkva navyše obsahuje lykopén, ktorý pozitívne vplýva na zdravie ciev. Zvýšený príjem karotenoidov vás navyše môže ochrániť pred vysokým krvným tlakom.
Vylepší sliznice
Vitamín A chráni aj sliznice nosa a priedušiek. Odborníci dokonca tvrdia, že hrá dôležitú úlohu aj pri vzniku alergických reakcií ako je napríklad senná nádcha. Podľa nemeckých vedcov majú ľudia s vysokou koncentráciou karotenoidov v krvnej plazme nižšiu náchylnosť ku alergickým zápalom nosnej sliznice. Štúdie sa zúčastnilo 547 dospelých vo veku 19 až 81 rokov, u ktorým merali koncentráciu šiestich karotenoidov, uvádza nemecký portál zentrum-der-gesundheit.de. V skupine s ich najvyšším obsahom bolo riziko vzniku alergickej nádchy o 56 percent nižší ako v skupine s najnižším obsahom karoteoidov. Strava bohatá na tieto látky má ochranný účinok pred alergickou nádchou.
Na pokožku i zuby
Mrkvu sa oplatí chrumkať aj kvôli zlepšeniu kvality pleti. Vitamín A podporuje zdravú štruktúru pokožky, chráni pleť pred voľnými radikálmi, keďže ide o silný antioxidant. Následne pôsobí proti zápalom a spomaľuje starnutie pokožky. Navyše, ak budete hrýzť mrkvu stimulujete krvný obeh v ďasnách. Konzumáciou mrkvy dokonca môžete znížiť aj riziko vzniku zubného kazu.