Možno si poviete, kedy ak nie počas tehotenstva môže žena maškrtiť bez výčitiek. Okrem kíl navyše však škodí aj svojmu nenarodenému dieťaťu. Jeho budúce zdravie totiž závisí tiež od toho, koľko cukru matka počas tehotenstva zje.
Kľúčová strava
S prvým dôkazom, že množstvo zjedeného cukru počas tehotenstva ovplyvní riziko vzniku alergií a astmy u detí, prišla štúdia publikovaná v European Respiratory Journal. Hoci predchádzajúci výskum spájal astmu s vysokým prijímaním cukru až v strave detí, najnovšia štúdia dokazuje, že strava matky v tom tiež hrá úlohu. Ukázalo sa, že vysoký príjem cukru počas tehotenstva môže zvýšiť zápal vyvíjajúceho sa pľúcneho tkaniva plodu. Kvôli čomu majú deti predispozíciu na alergie. „Vieme, že prenatálne obdobie môže byť rozhodujúce pre určenie rizika astmy a alergií v detstve. A strava matky je v tom kľúčová,” hovorí výskumníčka Annabelle Bedard z Queen Mary University v Londýne.
Sladká epidémia
Štúdia uvádza, že napríklad v Amerike sa medzi rokmi 1970 až 2000 zvýšila spotreba rafinovaných cukrov na obyvateľa až o 30%. „Dramatická epidémia astmy a alergií v západných krajinách za posledných 50 rokov nie je stále objasnená. Jedným z možných vinníkov je však zmena stravy,” hovorí Bedard.
Vedci analyzovali údaje takmer 9000 žien, ktoré boli tehotné na začiatku 90. rokov a ich detí, ktoré boli testované na astmu a bežné alergie ako napríklad na roztoče, trávu alebo mačky. Vedcov zaujímalo, čo ženy počas tehotenstva jedli, ktoré potraviny obsahujúce cukor vrátane nápojov. Nebrali pritom do úvahy prírodné cukry v ovocí, zelenine alebo mliečnych výrobkoch.