MENU
Poradňa zdravia

Zistili mi alergiu na pivné kvasinky. Môže to ovplyvniť iné vyšetrenia?

Pred časom mi zistili alergiu na saccharomyces cerevisiae. Hodnota protilátok bola 81. Je potrebné, aby som si dal spraviť vyšetrenie znovu, či sa hladina protilátok nezvýšila? Môže táto potravinová alergia ovplyvňovať výsledky iných vyšetrení?

Saccharomyces cerevisiae, v slovenčine pivná kvasinka, je jednobunkový mikroorganizmus. Pre svoje kvasné schopnosti sa využíva v potravinárskom priemysle - pri výrobe pekárenských kvasníc, liehu, na skvasovanie sladu pri výrobe piva, ale aj vo farmaceutickom priemysle pri výrobe B vitamínov, probiotík, očkovacích látok, liekov proti hnačke, niektorých imunoglukánov. Najčastejšie ich teda nachádzame v pekárenských výrobkoch, v pive a víne a vo fermentovaných výrobkoch.

Z alergiologického hľadiska nejde o častý alergén, máme však pacientov s dokázanou IgE alergiou. Pri detailnej komponentovej diagnostike zisťujeme, že títo pacienti majú skríženú alergiu nielen s rôznymi hubami či kvasinkami, napríklad s alternariou, cladosporiom, aspergillom, Candidou, ale niekedy aj s potravinami, napríklad s lososom, treskou, pistáciami, či dokonca s latexom. Za tieto skrížené reakcie môžu "panalergény". Niektoré štúdie našli súvislosť medzi alergiou na Saccharomyces cerevisiae a skríženou preclitivelosťou na kvasinku Malassezia furfur, ktorá sa bežne môže nachádzať na koži a vo vlasoch u pacientov s atopickým ekzémom. Okrem IgE alergie môže existovať aj non IgE alergia. Jej diagnostika je však problematickejšia - inými slovami, ani negatívny test nemusí znamenať vylúčenie alergie.

Tak ako pri iných alergiách, platí, že potravinová alergia sa dá na sto percent diagnostikovať len eliminačno-expozičným testom. Laboratórne výsledky sú často falošne pozitívne, negatívne výsledky zase neodrážajú non IgE alergiu. IgG protilátky proti týmto kvasinkám sú veľmi nepresné, a alergiologické spoločnosti tieto testy neodporúčajú. K vami udávanej hodnote sa neviem vyjadriť, keďže neviem, či boli stanovované IgE alebo iné typy protilátok. Navyše laboratórna hodnota pre alergiológa je len odrazovým mostíkom k diagnóze, musí nasledovať spomínaný eliminačno-záťažový test. Vynechajte potraviny, ktoré obsahujú pivné kvasinky, a sledujte zlepšenie príznakov. Po čase ich znova zaraďte do jedálneho lístka a pozorujte prípadné prejavy. Samotné sledovanie hladín, titrov, má práve pre falošné pozitivity a negativity veľmi obmedzený význam. Zverte sa do rúk erudovaného alergiológa, ktorý overí správnosť diagnózu a poradí vám, ako ďalej.

doktor

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku

Video