Saccharomyces cerevisiae, v slovenčine pivná kvasinka, je jednobunkový mikroorganizmus. Pre svoje kvasné schopnosti sa využíva v potravinárskom priemysle - pri výrobe pekárenských kvasníc, liehu, na skvasovanie sladu pri výrobe piva, ale aj vo farmaceutickom priemysle pri výrobe B vitamínov, probiotík, očkovacích látok, liekov proti hnačke, niektorých imunoglukánov. Najčastejšie ich teda nachádzame v pekárenských výrobkoch, v pive a víne a vo fermentovaných výrobkoch.
Z alergiologického hľadiska nejde o častý alergén, máme však pacientov s dokázanou IgE alergiou. Pri detailnej komponentovej diagnostike zisťujeme, že títo pacienti majú skríženú alergiu nielen s rôznymi hubami či kvasinkami, napríklad s alternariou, cladosporiom, aspergillom, Candidou, ale niekedy aj s potravinami, napríklad s lososom, treskou, pistáciami, či dokonca s latexom. Za tieto skrížené reakcie môžu "panalergény". Niektoré štúdie našli súvislosť medzi alergiou na Saccharomyces cerevisiae a skríženou preclitivelosťou na kvasinku Malassezia furfur, ktorá sa bežne môže nachádzať na koži a vo vlasoch u pacientov s atopickým ekzémom. Okrem IgE alergie môže existovať aj non IgE alergia. Jej diagnostika je však problematickejšia - inými slovami, ani negatívny test nemusí znamenať vylúčenie alergie.
Tak ako pri iných alergiách, platí, že potravinová alergia sa dá na sto percent diagnostikovať len eliminačno-expozičným testom. Laboratórne výsledky sú často falošne pozitívne, negatívne výsledky zase neodrážajú non IgE alergiu. IgG protilátky proti týmto kvasinkám sú veľmi nepresné, a alergiologické spoločnosti tieto testy neodporúčajú. K vami udávanej hodnote sa neviem vyjadriť, keďže neviem, či boli stanovované IgE alebo iné typy protilátok. Navyše laboratórna hodnota pre alergiológa je len odrazovým mostíkom k diagnóze, musí nasledovať spomínaný eliminačno-záťažový test. Vynechajte potraviny, ktoré obsahujú pivné kvasinky, a sledujte zlepšenie príznakov. Po čase ich znova zaraďte do jedálneho lístka a pozorujte prípadné prejavy. Samotné sledovanie hladín, titrov, má práve pre falošné pozitivity a negativity veľmi obmedzený význam. Zverte sa do rúk erudovaného alergiológa, ktorý overí správnosť diagnózu a poradí vám, ako ďalej.