Je naozaj veľmi dôležité si všímať, ako sa po skonzumovanom jedle cítite. Pokiaľ po niektorých zjedených potravinách cítite diskomfort - môže ísť pokojne aj o zdravé potraviny ako šalát, paprika či paradajky - je potom lepšie ich tepelne spracovať. Tepelnou úpravou sa totiž narušia niektoré bunkové steny vlákniny, čo je pre nás priaznivé, pretože vďaka tomu je pre nás zelenina lepšie stráviteľná. Napríklad z vareného špenátu získame až päťkrát viac železa, horčíka, vápnika a zinku ako zo surových špenátových listov. Je pravda, že vitamíny skupiny B a vitamín C sú citlivé na vysokú teplotu a varením sa ich obsah v potravinách znižuje. Preto pri varení používajte šetrný spôsob prípravy potravín ako naparovanie, blanšírovanie alebo rýchle restovanie zeleniny. Vyskúšajte si k hlavnému jedlu pridať len veľmi malé množstvo surovej zeleniny, a všímajte si, ako sa cítite. Niekedy sme schopní tolerovať len menšie množstvo surovej zeleniny a časom sa ho pokúste navýšiť.
Zo surovej zeleniny mi je zle. Má varená dostatok vitamínov?
Veľmi by som chcela jesť surovú zeleninu ako šaláty, či papriku, paradajky, ale netrávi mi z nich. Bolí ma brucho, nafukuje ma. Keď však zeleninu upravím, nič mi nie je. Nemá potom menej vitamínov?
