MENU
Poradňa zdravia

Zo surovej zeleniny mi je zle. Má varená dostatok vitamínov?

Veľmi by som chcela jesť surovú zeleninu ako šaláty, či papriku, paradajky, ale netrávi mi z nich. Bolí ma brucho, nafukuje ma. Keď však zeleninu upravím, nič mi nie je. Nemá potom menej vitamínov?

Je naozaj veľmi dôležité si všímať, ako sa po skonzumovanom jedle cítite. Pokiaľ po niektorých zjedených potravinách cítite diskomfort - môže ísť pokojne aj o zdravé potraviny ako šalát, paprika či paradajky - je potom lepšie ich tepelne spracovať. Tepelnou úpravou sa totiž narušia niektoré bunkové steny vlákniny, čo je pre nás priaznivé, pretože vďaka tomu je pre nás zelenina lepšie stráviteľná. Napríklad z vareného špenátu získame až päťkrát viac železa, horčíka, vápnika a zinku ako zo surových špenátových listov. Je pravda, že vitamíny skupiny B a vitamín C sú citlivé na vysokú teplotu a varením sa ich obsah v potravinách znižuje. Preto pri varení používajte šetrný spôsob prípravy potravín ako naparovanie, blanšírovanie alebo rýchle restovanie zeleniny. Vyskúšajte si k hlavnému jedlu pridať len veľmi malé množstvo surovej zeleniny, a všímajte si, ako sa cítite. Niekedy sme schopní tolerovať len menšie množstvo surovej zeleniny a časom sa ho pokúste navýšiť.

doktor

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku

Video