Pravdepodobne trpíte vyšším krvným tlakom, ale mám pre vás veľmi dobrú správu. Vyskúšajte ume ocot. Aj keď má v názve ocot, nejde o kyslú chuť ale prevažne o slanú. V rozumnom množstve sa dá použiť na dochutenie jedál, ktoré ešte viac zvýraznite chuťou rôznych byliniek, korenín bez soli a citrónovou šťavou. Myslite na to, že vo vašom jedálničku nejde len o obmedzenie prísunu soli, ale aj o skrytú soľ v potravinách, ako údeniny, syry, chlieb, pečivo, slané krekry, čipsy, hotové omáčky, polotovary, hotové jedlá a väčšia časť konzervovaných potravín. Zamerajte sa hlavne na čerstvé potraviny ako zelenina, mäso, vajíčka, ovocie, strukoviny a obilniny. Vyšší príjem sodíka môžu obsahovať aj rôzne minerálne vody.
Poradňa zdravia
Mám vysoký tlak a nemôžem soliť. Ako si mám dochutiť jedlo?
Lekár mi zakázal soliť, na ochutenie jedla mám používať bylinky a koreniny. Ktoré? Neviem si predstaviť život bez soli.
