MENU

Súvisiace témy

Poradňa zdravia

Jem priveľa paradajok. Môže to vyvolať histamínovú intoleranciu?

Milujem paradajky. Nemôže mi ich nadmerná konzumácia uškodiť? Viem, že patria k potravinám, ktoré spúšťajú histamínovú intoleranciu.

MUDr. Eva Smišková
Na otázku odpovedá
MUDr. Eva Smišková
Praktická lekárka a internistka

Paradajky obsahujú okrem jedno­duchých cukrov fruktózy a glukózy zložené polysacharidy, vlákninu, dostatok vody, z minerálov hlavne draslík, horčík a fosfor, vitamíny C, E, B. Ich najväčším prínosom zo zdravotného hľadiska sú bioflavonoidy, teda farbivá karotén a lyko­pén. Ide o silné antioxidanty, látky, ktoré chránia bunky pred oxidač­ným stresom. Lykopén lepšie účin­kuje, ak plody prejdú tepelnou úpra­vou. Plody, hlavne nie úplne zrelé, však obsahujú aj toxické alkaloidné latky saponíny. V zrelých plodoch môžu byť v malom množstve – sú súčasťou šupiek a zrniek. Je pravda, že paradajky môžu zvýše­ným obsahom histamínu ľuďom so zníženou produkciou enzýmu, ktorý ho pomáha odbúrať, spôsobovať zdravotné ťažkosti. Konzumácia jednostrannej potravy, hoci ide o zdravú zeleninu, nie je správna. Môže naozaj vyvolať alergickú reakciu či nejakú formu netoleran­cie. Skúste rozdeliť príjem energe­tickej a objemovej hodnoty, ktorú prijímate v paradajkách, aj medzi ostatné zdravé druhy zeleniny, ako je listová zelenina, brokolica, uhorka.

doktor

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku

Video