MENU
Poradňa zdravia

Čo robím zle keď ma stále nafukuje a trápi ma plynatosť?

Trápi ma nafukovanie a plynatosť, a pod pupkom občas cítim tlak a bolesť. Čo robím zle?

Nadúvanie a plynatosť sú častým dôvodom návštevy v gastroenterologickej ambulancii. Na príčine je fakt, že v črevách sa neutralizáciou kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a pri pôsobení baktérií v črevnej mikroflóre tvoria plyny ako oxid uhličitý, sírovodík alebo metán. Pri nafukovaní sa treba vyhýbať jedlám a nápojom, ktoré ho vyvolávajú. Ide najmä o strukoviny, kapustu, karfiol, brokolicu, kel, cesnak, cibuľu, nealkoholické sýtené nápoje a alkoholické nápoje, najmä pivo.

Za nadmernú plynatosť môže okrem dráždivej stravy aj nadmerné prehĺtanie vzduchu pri jedení, ak jete veľmi rýchlo alebo počas jedenia rozprávate.

Spôsobuje ju tiež nedostatok tráviacich enzýmov, ktoré sa dajú nahradiť enzýmami v tabletkách, či žlče, ktorá sa vylučuje do tenkého čreva.

Ďalšími príčinami býva prejedanie, narušenie bakteriálnej mikroflóry v hrubom čreve, intolerancia laktózy, infekcia Helicobacter pylori, zápal v tráviacom trakte a iné ťažkosti.

Zadržiavanie plynov môže spôsobovať aj kŕče, neraz veľmi bolestivé. Podporuje ich dlhé sedenie po konzumácii ťažších jedál, čo dôverne poznáme najmä pri rodinných stretnutiach a návštevách.

Ako prevenciu v nechorobných prípadoch odporúčame rozmarín, rascu, šalviu alebo fenikel v jedle. Jedzte častejšie menšie dávky pokrmov a dostatočne ich spracujte v ústnej dutine. Pomôžu vám aj probiotiká a čaje proti nafukovaniu, najmä mätový, feniklový, rascový, rumančekový či z horca žltého. Ak však nadúvanie sprevádzajú iné príznaky, ako napríklad krv v stolici či bolesť v bruchu, zápcha alebo, naopak, hnačky, návštevu u lekára neodkladajte.

doktor

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku

Video