Máloktorá rakovina je taká citlivá na stravu ako kolorektálny karcinóm. Veľa teda môžete v prevencii urobiť aj bez lekárov. Medzi hlavné ochranné zložky potravy patrí vláknina, hoci mechanizmus ochrany nie je celkom objasnený. Podľa štúdií ale zväčšuje objem stolice a urýchľuje jej posun cez črevo, vďaka čomu sa skracuje čas kontaktu sliznice s prípadnými karcinogénmi. Okrem toho vláknina podporuje rast probiotickej mikroflóry, čo zároveň bráni aktivácii karcinogénov. Ukazuje sa, že väčší ochranný efekt majú vo vode nerozpustné vlákniny ako napríklad pšeničné otruby a celulóza.
Vhodné potraviny: zelenina, najmä listová a koreňová, ovocie, obilniny, obilné klíčky, morské ryby najlepšie dvakrát týždenne, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, orechy, vajcia, chudé mäso.
Nevhodné potraviny: červené mäso, údeniny, syry s vysokým obsahom tuku a celkovo živočíšne tuky. Aj úprava jedla je dôležitá. Pri pečení, vyprážaní i grilovaní vznikajú totiž karcinogénne látky.
Pre črevá má nesporný význam aj obyčajná chôdza. Doslova rozpohybuje črevá. Pokúste sa prejsť denne desaťtisíc krokov, za každého počasia.
V Národnom onkologickom ústave v Bratislave a vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach fungujú pacientské poradne, pacientské združenie prevádzkuje tiež bezplatnú infolinku 0800 800 183.
Na stránke www.nierakovine.sk/mapapomoci nájdete sieť gastroenterologických pracovísk, na ktoré sa môžete obrátiť pri príznakoch kolorektálneho karcinómu alebo v súvislosti s kolonoskopiou. Mnoho informácií nájdete tiež na stránke pacientského združenia, ktoré bojuje proti rakovine hrubého čreva a konečníka www.europacolon.sk