MENU

Následky

Ešte predtým, než afty začnú naplno rezať a štípať, urobte niekoľko preventívnych opatrení. Vyvarujte sa korenistým jedlám a horúcim nápojom, ktoré vriedok ešte viac podráždia. Na čas, kým sa zahoja, by ste tiež mali zabudnúť na ovocie a potraviny, ktoré obsahujú kyslé šťavy. Poranenú sliznicu môžu napríklad dráždiť citrusy, alkohol alebo jedlá s octom. Problém môže byť tiež v paste, afty totiž dráždi jej penivá zložka. Rizikovým faktorom pre vznik boľavých pupienkov je i mechanické poranenie sliznice. Pozor na príliš razantné čistenie zubov, tvrdú zubnú kefku alebo dokonca na jedlá, ktoré by na ústnej sliznici mohli spôsobiť mikroskopické trhliny, napríklad čipsy či hrianky. Afty sa navyše objavujú častejšie u ľudí so strojčekom a zubnými protézami, pretože sa pri ich používaní zvyšuje plocha na usadenie patogénnych baktérií. Vypláchnite si ústa aspoň raz denne ústnou vodou bez obsahu alkoholu. Zabránite tak množeniu baktérií, ktoré udržiavajú a zhoršujú zápal.

Video