Vôňa hrá dôležitú úlohu v našej schopnosti vychutnať si jedlo, ukazuje nová štúdia z Aarhuskej univerzity v Dánsku. Mnoho ľudí trpí strateným, zmeneným alebo skresleným čuchom , čo môže ovplyvniť ich zdravie aj kvalitu života, konštatuje dánska štúdia zverejnená 30. júna. „Strata čuchu alebo jeho zmeny ovplyvňujú viac ako len naše varenie a stravovacie návyky. Zníženie pôžitku z jedenia a sociálne dôsledky tohoto stavu sú pre pacientov veľmi dôležité a často majú vážne dôsledky na kvalitu ich života,“ vysvetľuje docent MUDr. Alexander Wieck Fjældstad.
Štúdie formou dotazníka sa zúčastnilo 692 ľudí. 271 z nich stratilo alebo malo zhoršený čuch (čuchová dysfunkcia), 251 málo skreslený čuch (parosmia) a 166 tvorilo kontrolnú skupinu. „Pacienti zistili, že varenie už pre nich nie je taká činnosť ako kedysi, snažili sa ho mať čím skôr z krku, menej sa zaujímali o varenie pre ostatných a strácali chuť skúšať nové jedlá,“ hovorí Alexander Wieck Fjældstad. Štúdia tiež ukázala, že tieto dysfunkcie čuchu môžu mať škodlivé následky na zdravie, pretože 39 % pacientov, ktorí trpia vážnymi poruchami čuchu, tiež veľmi schudli.
Aké potraviny môžu pomôcť obnoviť pôžitok z jedenia? >>>