MENU
novinky-a-odbornici

Vysoký cholesterol? Tieto jedlá a nápoje by mali byť tabu, radí odborník

Zabudnite na vyprážané a jedlá z rýchleho občerstvenia.
Zdroj: Shutterstock
Novinky a odborníci

Vysoký cholesterol? Tieto jedlá a nápoje by mali byť tabu, radí odborník

Ako si udržať cholesterol na zdravej úrovni? Pomôcť môže psychohygiena i zdravá strava.

Kôrnatenie ciev, čiže aterosklerózu, spôsobuje ukladanie cholesterolu a ďalších tukov v tepnách. Tie následne strácajú svoju pružnosť a dochádza k ich zúženiu, čo môže viesť k neprekrveniu dolných končatín, cievnej mozgovej príhode či k srdcovému infarktu, povedal pre TASR kardiológ a obezitológ Ivan Majerčák. 

Odborník pripomína, že je dôležité strážiť si a udržiavať hladinu cholesterolu na zdravej úrovni. Pomôcť pri tom môže psychohygiena aj zdravá strava. Vyhýbať by ste sa mali civilizačným nástrahám. „To platí nielen o alkohole a cigaretách, ale aj o všadeprítomnom strese. Tomu dokážeme čeliť pomocou psychohygieny či upevňovaním duševného zdravia, jednoduchou relaxáciou, či prechádzkou v prírode," uviedol.

Čo vymeniť na tanieri?

Z jedálnička odporúča vypustiť červené mäso, konkrétne bravčové či hovädzie, a nahradiť ho morčacím, kuracím či jahňacím mäsom, alebo rybami. Pripomenul, že veľké množstvo tukov sa skrýva taktiež v údeninách, masle, či mliečnych výrobkoch s vyšším obsahom tuku.

Nadmerná konzumácia rafinovaného cukru a sladkostí môže podľa obezitológa viesť k zvyšovaniu zlého cholesterolu, ako sprievodného javu pri metabolizme sacharidov. „Voľte radšej med alebo kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa. Nedajte sa pomýliť hnedým cukrom, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor," radí Majerčák s tým, že k životu čistý biely ani hnedý cukor ľudský organizmus nepotrebuje vôbec.

Nedajte sa pomýliť hnedým cukrom, ktorý má rovnako zlý glykemický index ako biely cukor.
Ivan Majerčák, kardiológ a obezitológ

Vyprážané jedlá by mali byť v jedálničku tabu. Zdôvodnil to tým, že pri vyprážaní dochádza k znehodnocovaniu tukov, tie následne ľahšie zanášajú cievy. Radí tiež vyhýbať sa transmastným tukom, napríklad margarínu, ktorý sa nachádza v polevách, náplniach v oplátkach, krekroch, zálievkach, či v nekvalitných cukrovinkách. Nahradiť ich treba vlašskými orechmi, mandľami alebo lieskovými orechmi.

Z nápojov odporúča čistú vodu. Vhodné je obmedziť príjem sladených nápojov a ďalších výrobkov obsahujúcich kukuričný sirup, ktorý je v zloženiach často uvádzaný ako glukózofruktózový sirup. Rovnako podľa slov odborníka treba obmedziť aj nápoje s náhradnými sladidlami.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor