Deti siahli po ovocí, nie po dezertoch
Dr. Ralph Hertwig, riaditeľ Centra pre adaptívnu racionalitu Inštitútu Maxa Plancka pre ľudský rozvoj, vysvetľuje význam zistení štúdie: „Trvanie jedla je jednou z ústredných zložiek rodinného jedla, ktoré môžu rodičia meniť, aby zlepšili stravovanie svojich detí.“ Náznaky, že čas a zdravá strava majú vzájomný súvis, našli vedci už v predchádzajúcej metaanalýze štúdií, ktorá sa zamerala na kvalitu zdravého rodinného stravovania.
Štúdia tiež odhalila, že dlhšie trvanie jedla neviedlo medzi deťmi k zvýšenej konzumácii chleba, údenín alebo dezertov. Vedci špekulujú, že pokrájané ovocie a zelenina boli pre deti príťažlivejšie a ľahšie stráviteľné, čo pozitívne ovplyvnilo ich výber potravín.
Takéto vylepšenia stravovania majú potenciál výrazne znížiť riziko kardiometabolických ochorení, pričom zdôrazňujú dôležitosť podpory zdravých stravovacích návykov už od útleho veku.
ZDROJ: Science Daily
Počuli ste už náš nový podcast?