Viete, že je dôležitý príjem vápnika, aby ste mali silné kosti a zdravé zuby. Dávate si pozor na horčík, aby ste ľahšie znášali stres a strážite si príjem sodíka, aby ste zbytočne nezaťažovali organizmus. Kedy ste si spomenuli na draslík?
„Draslík je hlavným katiónom vnútrobunkovej tekutiny. Jeho množstvo v organizme závisí od svalovej hmoty, čiže jeho obsah je vyšší u mladších ľudí a mužov. Draslík je dôležitý pre správnu činnosť nervového systému a svalstva, najmä srdcového. Priamo ovplyvňuje činnosť srdca,“ hovorí o dôležitých úlohách tohto minerálu prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Pri zvýšení a rovnako aj pri znížení koncentrácie draslíka môžu vzniknúť závažné poruchy srdcového rytmu, niekedy dokonca až s následkom smrti.“ Draslík zároveň znižuje krvný tlak a zmierňuje únavu. Navyše má prirodzene močopudný účinok a zabraňuje tvorbe obličkových kameňov.
Kedy ho strácate?
Najväčšie straty draslíka nastávajú pri dlhšie trvajúcich hnačkách, platí to aj pri užívaní preháňadiel. O minerál vás oberie aj vracanie, nie je to však také závažné ako v prípade hnačiek. Na príjem draslíka si dávajte pozor pri nadmernom potení i zvýšenej telesnej námahe či dlhodobej záťaži. „Jeho nedostatok vzniká aj pri ochoreniach obličiek. Vtedy dochádza k nadmerným stratám draslíka močom. Rovnako pri liečbe niektorými diuretikami,“ upozorňuje odborníčka. Pozor si však treba dávať aj na skladbu stravy. Výrazné zníženie hladiny minerálu spôsobuje hladovanie i drastické odtučňovacie diéty. Náchylnejší na straty sú seniori, ktorí príjem stravy obmedzujú na minimum, i alkoholici. Na príjem draslíka si musíte dávať pozor pri poruchách vstrebávania živín. Zníženie hladiny môže spôsobiť aj vyčerpanie organizmu, nadbytočný príjem bielkovín či kuchynskej soli.
NAJBOHATŠIE ZDROJE DRASLÍKA NA 100 g:
strukoviny 900 až 1 300 mg
vlašské orechy 970 mg
biela koreňová zelenina 400 až 700 mg
zemiaky 400 mg
iná zelenina 240 až 340 mg
ovocie 214 mg – najviac avokádo, banány, čierne ríbezle, hrozno, kivi, marhule
hovädzie či morčacie mäso 330 až 370 mg