Výskumný tím Yu-Hua Tseng z Joslin Diabetes Center si verí, že dokáže biele tukové bunky modifikovať tak, aby sa podobali hnedým. Hnedé tukové bunky spaľujú energiu namiesto toho, aby ukladali energiu tak, ako to robia biele tukové bunky, hovorí Tseng, hlavná autorka článku publikovaného v Science Translational Medicine.
100 gramov hnedého tuku má zdravý dospelý človek oproti 12 – 15 kg bieleho tuku
Výhodná výmena
V tomto procese môže hnedý tuk znižovať nadmerné hladiny glukózy a tukov v krvi, ktoré súvisia s metabolickými chorobami, ako je cukrovka. Ľudia s obezitou majú tendenciu mať prospešného tuku menej ako bieleho. Vedkyni s kolegami sa podaril vytvoriť hnedý tuk z bielych v takzvanom progenitorovom štádiu, teda vo fáze, kedy ešte nie sú úplne vyvinuté do svojej finálnej formy.
Myši po transplantácii vykazovali oveľa väčšiu citlivosť na inzulín, schopnosť regulovať hladinu glukózy a mali aj nižšiu hmotnosť.
Keď bunky transplantovali do tela myší, vyvinuli sa do buniek, ktoré fungujú veľmi podobne ako vlastné hnedé tukové bunky myší. Tieto myšky porovnávali s myškami bez vložených buniek a kŕmili ich vysokotukovou diétou. Myši po transplantácii vykazovali oveľa väčšiu citlivosť na inzulín, schopnosť regulovať hladinu glukózy a mali aj nižšiu hmotnosť. Znie to sľubne, no príčinu obezity ako nedodržiavanie zdravej životosprávy to stále nerieši.