3 KOLAGÉN
Je zložitá a veľká molekula nerozpustná vo vode. Zjednodušene ho možno popísať ako proteín, ktorý je kľúčovou štrukturálnou zložkou spojivových tkanív v kostiach, pečeni, obličkách, srdci, koži aj zuboch. Celkovo existuje asi tridsať typov kolagénu, pričom každý má dominantné zastúpenie v inom tkanive. Kolagén I. typu tvorí až 90 % celkového kolagénu v tele a vyniká svojou pevnosťou. Nachádza sa v koži, kostiach i v šľachách držiacich kĺb pokope. Chrupavka obsahuje kolagén II. typu. Výživové doplnky nemajú za úlohu priamo dodávať celé molekuly kolagénu do spojivových tkanív. Poskytujú však telu stavebnú hmotu, z ktorej si organizmus enzymatickou syntézou vytvorí vlastný kolagén. So znížením bolesti a zlepšením rozsahu pohybu u ľudí s ochoreniami kĺbov alebo u športovcov sa najčastejšie spája kolagén I. a II. typu. Kolagén I. typu sa bežne užíva vo forme hydrolyzovaného kolagénu v množstve 10 g denne, II. typ –nedenaturovaný kolagén, sa obyčajne podáva v množstve 40 mg denne. Pri oboch typoch je vhodné dlhodobé užívanie.