Veľmi účinná sa v liečbe cukrovkárov 2.typu opakovane potvrdzuje rastlinná strava. „Je mnoho vedeckých podkladov o tom, že vegánska či vegetariánska diéta zlepšuje všetky parametre kontroly diabetu – glykovaný hemoglobín, glykémiu, znižuje telesnú hmotnosť, krvné tuky aj krvný tlak,“ vraví primár Národného diabetologického centra v Národnom endokrinologickom a diabetickom ústave v Ľubochni, docent MUDr. Emil Martinka, PhD.
Viac rastlín, menej liekov
Výskumom vplyvu vegetariánskej stravy na liečbu diabetikov 2.typu sa už roky zaoberá česká lekárka MUDr. Hana Kahleová, PhD., ktorá v súčasnosti výskumne pôsobí vo Washingtone D.C. Spolu s českými kolegami ukázala, že diabetici, ktorí pol roka konzumovali vegetariánsku stravu, výrazne schudli, no nie na úkor svalov, ako to býva u diét časté. Stratili najmä veľmi škodlivý, viscerálny tuk, ktorý obaľuje vnútorné orgány a znižuje citlivosť buniek na inzulín. Výsledkom štúdie bolo, že pacienti na vegetariánskej strave mohli postupne znížiť množstvo liekov na cukrovku o celých 43 percent, kým pacienti v druhej skupine, ktorí dôsledne konzumovali bežne odporúčanú diabetickú stravu, znížili lieky len o päť percent.
Tuk horší ako cukor
Jej novšia, americká štúdia trvala 4 mesiace, počas ktorých účastníci na rastlinnej strave opäť schudli, zlepšil sa im krvný cukor nalačno aj citlivosť na inzulín. „Navyše sme zistili, že rastlinná strava nielen spomalila zánik beta buniek, ktoré produkujú inzulín, ale dokonca zlepšila ich funkciu,“ vraví doktorka Kahleová. Podľa jej slov to znamená, že vegetariánskou stravou je možné ‚prebudiť‘ isté množstvo beta buniek k činnosti a k produkovaniu inzulínu. Kahleová uvádza, že pre vznik cukrovky 2.typu sú oveľa horšie mäsité mastné potraviny ako cukor. Pri nadmernom priberaní sa zjedený tuk začne ukladať na miestach, kde nemá čo hľadať – v pečeni, vo svaloch, v srdci, pankrease a podobne. Zhoršuje tým citlivosť buniek na inzulín, čo je hlavný dôvod rozvoja cukrovky.
NFI protokol
Špeciálne zostavenou rastlinnou stravou lieči u nás ľudí s cukrovkou 2.typu diabetologička MUDr. Janka Lejavová z Liptovského Mikuláša. Podľa jej skúseností je u každého pacienta, ktorý dodržiava predpísaný jedálniček dostatočne dlho, možná významná redukcia liekov na cukrovku, cholesterol či vysoký tlak. U niektorých je dokonca možné ich úplné vysadenie. Stravu klientom zostavuje vždy len na dva týždne dopredu podľa takzvaného NFI protokolu (Natural Food Interactions). Po 14 dňoch sa na základe zmeny hmotnosti a ďalších údajov plán jedálnička prepočíta.
Chemické reakcie v tele
„Nejde o diétu, je to súbor chemických reakcií ukrytých v strave,“ zdôrazňuje doktorka Lejavová. Potraviny v NFI protokole sú podľa jej slov špeciálne skombinované a v rámci dňa zoradené tak, že navodia v tele chemické reakcie, ktoré v konečnom dôsledku zlepšia vstup glukózy do buniek. „Každá jedna potravina má v protokole svoje miesto. Ak niečo zmeníte, vynecháte či nahradíte, narušíte sled chemických reakcií a odrazí sa to na vzostupe glykémie v ten deň, alebo sa zastaví pokles hmotnosti,“ tvrdí lekárka. Nevýhodou je, že za každú dvojtýždňovú dávku receptov treba zaplatiť 33 eur.
Menej komplikácií vďaka zelenine
NFI protokol vyskúšalo už asi u 600 slovenských prediabetikov a diabetikov. Počet týždňov stravovania sa podľa protokolu je individuálny, no i v ďalšom období doktorka Lejavová odporúča dávať dôraz na rastlinnú stravu. Vtedy dosiahnuté účinky pretrvávajú. „NFI protokol uplatňujeme aj na našom pracovisku a u niekoľkých pacientov sme dosiahli vynikajúce výsledky. Ťažko dopredu hovoriť, nakoľko táto diéta vylieči diabetes, to je zatiaľ zbožné prianie, ale v každom prípade napomáha kontrole choroby a spomaľuje progres komplikácií,“ vraví docent Martinka. Jedna zo zdravotných poisťovní uhrádza vybraným pacientom využitie NFI protokolu v rámci novej štúdie.
Prevencia diabetu vegetariánstvom
Veľká štúdia z roku 1999, ktorá sledovala 26 tisíc ľudí počas 21 rokov ukázala, že vegetariáni majú oproti nevegetariánom 2x menšie riziko, že sa u nich v priebehu života vyvinie cukrovka 2.typu. Odborníci rastlinnú stravu odporúča najmä ľuďom s metabolickým syndrómom, ktorí majú vysoké riziko vzniku diabetu.
Poradiť s jedálničkom by mal odborník
Štúdie preukázali, že vegetariánska strava znižuje celkový aj „zlý“ LDL choresterol, znižuje krvný tlak, hmotnosť, výskyt diabetu 2.typu aj niektorých druhov nádorov. Jedálniček by však mal zhodnotiť nutričný terapeut, aby obsahoval všetky dôležité živiny.
Príklad NFI jedálnička
Raňajky: 2 pšeničné celozrnné plátky a 1 PL chia a ľanových semienok zaliate sójovým mliekom, hrsť čučoriedok, horúci citrónový alebo diabetický čaj.
Obed: Pečený baklažán plnený hnedou ryžou, žltou a červenou paprikou a cibuľou. Šalátová uhorka, diabetický čaj.
Večera: Šalát z jedného avokáda, šalátu s tmavozelenými listami, uhorky, jarnej cibuľky, zelenej papriky a špenátových listov posypaný hrsťou vlašských orechov.
V rámci dňa vypiť aspoň 2 litre vody.