Jedlo má na našu celkovú náladu obrovský vplyv. Šťastný, spokojný, naplnený a zdravý žalúdok je asi rovnako dôležitý ako fungujúci mozog. Preto by sme nemali jesť len kvôli prežitiu; ale mali by sme sa zamerať na zdravé jedlo prospievajúce našemu telu aj mysli. Podľa známeho amerického neurovedca a psychiatra Daniela Amena „jedným zo siedmich neurovedeckých tajomstiev šťastia je vychutnávať si skutočné šťastné jedlá a nápoje, vďaka ktorým sa budete cítiť lepšie, a to nielen momentálne, ale aj z dlhodobého hľadiska.“
Obľúbené ale "pohodlné" jedlá ako pizza či zmrzlina nám poskytnú len chvíľu šťastia. Ale potraviny, v ktorých sú obsiahnuté skutočné živiny, spúšťajú v tele vylučovanie chemických látkok a hormónov šťastia a budú vďaka tomu vytvárať vo vašej mysli dlhodobé šťastie. Napríklad biopotraviny síce nie sú vedecky navrhnuté tak, aby zodpovedali našej chuti, no sú nabité živinami, ktoré sa podieľajú na zlepšovaní nášho zdravia.