O stukovatenej pečeni pacient nemusí vedieť, pretože nebolí. Majú ju 3 % ľudí s normálnou hmotnosťou, 66 % ľudí s BMI medzi 25 a 40 a 91 % ľudí s BMI nad 40. Upozornila na to nutričná poradkyňa Katarína Grich.
Tuková pečeň podľa nej ovplyvňuje proces chudnutia, najmä pri ťažkej obezite. „Tvorba hepatálnych enzýmov a metabolických funkcií je tukom ovplyvnená až u ťažkej obezity. Samotné tukové bunky, či už v pečeni, pankrease alebo v brušnej dutine medzi slučkami čriev, sú tu najväčším problémom. Tuková bunka je hormonálne aktívna. Vytvára rezistenciu ako leptínovú, tak aj inzulínovú. To podporuje vznik diabetu a iné. Všetky tieto vplyvy zhoršujú chudnutie," priblížila.
3 jedlá denne
Pri pacientoch so stukovatenou pečeňou je podľa Grich kľúčovým systémový stravovací režim. „Načasovanie jedla je vhodné pri redukcii znížiť na tri hlavné jedlá bez desiatej a olovrantu,“ uviedla.
Okrem toho sú podľa nej dôležité biologicky hodnotné bielkoviny obsahujúce fosfolipidy, ako sója, sójové produkty, vajcia, ryby a chudé hydinové, králičie či teľacie mäso. Zo zeleniny odporúča druhy bohaté na horké látky urýchľujúce pocit sýtosti a produkciu tráviacich štiav, napríklad čakanku, rukolu, cigóriu, ružičkový kel, brokolicu či artičoky.
Ako by mal vyzerať váš jedálny lístok? Čítajte na ďalšej strane...