Možno je to práve slovenský objav, na ktorý v boji proti novému koronavírusu čakal celý svet. Naši vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV v spolupráci s Medical University of Vienna pod vedením Vladimíra Leksu zverejnil výsledky svojej najnovšej štúdie v prestížnom časopsie Frontiers in Immunology.
Nádejný mliečny proteín
Výskum vedcov potvrdil, že glykoproteín z ľudského mlieka – laktoferín, jeho bioaktívny produkt laktofericín, ako aj syntetický peptid odvodený od laktofericínu blokujú infekciu SARS-CoV-2 v bunkových kultúrach. Prírodné a syntetické peptidy odvodené od laktoferínu tak podľa tejto štúdie môžu slúžiť na podporu prevencie a liečby COVID-19.
„Laktoferín sa po trávení štiepi pepsínom v žalúdku, čím vzniká bioaktívny prírodný peptid laktofericín. Ako antimikrobiálna látka môže byť ešte účinnejší ako laktoferín,“ objasňuje mechanizmus blokády Vladimír Leksa v tlačovej správe ústavu. Laktoferín je glykoproteín s množstvom antimikrobiálnych aktivít, ktorý sa nachádza najmä v materskom mlieku a často sa využíva ako prostriedok na posilnenie imunity.
„V štúdii sme dokázali, že laktofericín znižuje proteolytickú (štiepiacu bielkoviny) aktivitu ľudského enzýmu TMPRSS2 prítomného v pľúcnych bunkách, kde nezámerne uľahčuje vstup koronavírusu do buniek,“ opisuje vedec, že týmto spôsobom sa bráni ďalšiemu infikovaniu buniek.
Bude nám stačiť každý deň piť obyčajné mlieko? Pokračovanie na ďalšej strane...