MENU
novinky-a-odbornici

Rakovina pečene a sladké nápoje, ako spolu súvisia?

Sladké nápoje nerobia dobrú službu ani pečeni, zvyšujú riziko rakoviny.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Novinky a odborníci

Rakovina pečene a sladké nápoje, ako spolu súvisia?

Máte radi sladké nápoje? Ako často si ich doprajete? Viete, koľko pohárov do mesiaca vám neuškodí a kedy to už začína zaváňať hrozbou rakoviny pečene? Výskumy sa zatiaľ zamerali na ženy.

Nová štúdia ukazuje výraznú súvislosť medzi častou konzumáciou sladených nápojov a rakovinou pečene. Až takú, že každý súdne zmýšľajúci človek by ich mal okamžite vyliať do umývadla a ďalšie už nekúpiť.

Rakovina pečene sa vo väčšine prípadov vyvíja v už chorej pečeni s cirhózou. Nedávno však vedci objavili ďalší možný rizikový faktor rakoviny pečene - konzumáciu sladkých nápojov. Tie boli už predtým spojené s možnými rizikami obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych porúch. Teraz sa však ukázalo, že môžu výrazne súvisieť aj s výskytom rakoviny v pečeni.

Takmer o 80% zvýšené riziko vzniku rakoviny pečene

Tím výskumníkov sledoval kohortu až 90 500 žien vo veku 50 až 79 rokov, a to približne 18 rokov. Spotrebu sladených nápojov, vrátane ovocných štiav, sledovali pomocou dotazníka. 

Vedci zistili, že už konzumácia jednej porcie sladeného nápoja denne, čo zodpovedá 355 ml plechovke, je spojená so 78% vyšším rizikom vzniku rakoviny pečene v porovnaní s konzumáciou menej ako troch porcií sladkého pitia za mesiac.

Preverené sú ženy, mužov budú skúmať

Konzumácia sladených nápojov by teda bola rizikovým faktorom rakoviny pečene u žien po päťdesiatke, respektíve po menopauze. Vedci sa teraz chystajú na štúdiu zahŕňajúcu mužov, aby sa preskúmal a prípadne aj potvrdil tento rizikový faktor aj pre mužské pohlavie.

Príjem nápojov sladených cukrom je predpokladaným rizikovým faktorom obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení, môže viesť k inzulínovej rezistencii a zápalu, ktoré sa výrazne podieľajú na vzniku a vývoji zhubného nádoru pečene. 

Spracované podľa článku v Current Developments in Nutrition (CDN), recenzovanom časopise zameranom na publikovanie a šírenie vysokokvalitného výskumu v oblasti výživy.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor