MENU
novinky-a-odbornici

Rakovina pečene a sladké nápoje, ako spolu súvisia?

Sladké nápoje nerobia dobrú službu ani pečeni, zvyšujú riziko rakoviny.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Novinky a odborníci

Rakovina pečene a sladké nápoje, ako spolu súvisia?

Máte radi sladké nápoje? Ako často si ich doprajete? Viete, koľko pohárov do mesiaca vám neuškodí a kedy to už začína zaváňať hrozbou rakoviny pečene? Výskumy sa zatiaľ zamerali na ženy.

Nová štúdia ukazuje výraznú súvislosť medzi častou konzumáciou sladených nápojov a rakovinou pečene. Až takú, že každý súdne zmýšľajúci človek by ich mal okamžite vyliať do umývadla a ďalšie už nekúpiť.

Rakovina pečene sa vo väčšine prípadov vyvíja v už chorej pečeni s cirhózou. Nedávno však vedci objavili ďalší možný rizikový faktor rakoviny pečene - konzumáciu sladkých nápojov. Tie boli už predtým spojené s možnými rizikami obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych porúch. Teraz sa však ukázalo, že môžu výrazne súvisieť aj s výskytom rakoviny v pečeni.

Takmer o 80% zvýšené riziko vzniku rakoviny pečene

Tím výskumníkov sledoval kohortu až 90 500 žien vo veku 50 až 79 rokov, a to približne 18 rokov. Spotrebu sladených nápojov, vrátane ovocných štiav, sledovali pomocou dotazníka. 

Vedci zistili, že už konzumácia jednej porcie sladeného nápoja denne, čo zodpovedá 355 ml plechovke, je spojená so 78% vyšším rizikom vzniku rakoviny pečene v porovnaní s konzumáciou menej ako troch porcií sladkého pitia za mesiac.

Preverené sú ženy, mužov budú skúmať

Konzumácia sladených nápojov by teda bola rizikovým faktorom rakoviny pečene u žien po päťdesiatke, respektíve po menopauze. Vedci sa teraz chystajú na štúdiu zahŕňajúcu mužov, aby sa preskúmal a prípadne aj potvrdil tento rizikový faktor aj pre mužské pohlavie.

Príjem nápojov sladených cukrom je predpokladaným rizikovým faktorom obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení, môže viesť k inzulínovej rezistencii a zápalu, ktoré sa výrazne podieľajú na vzniku a vývoji zhubného nádoru pečene. 

Spracované podľa článku v Current Developments in Nutrition (CDN), recenzovanom časopise zameranom na publikovanie a šírenie vysokokvalitného výskumu v oblasti výživy.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Zápal a hnis po tetovaní? Návšteva odborníka je na mieste

Nepíšete, aké veľké je tetovanie, akou metódou a akými chemikáliami vám ho spravili, ani a za aký čas sa dostavil  zápal a hnisanie. Neviem, či neprichádzate v práci alebo inde do styku s chemikáliami, mechanickým dráždením, nečistotami.

Môže ísť o infekciu zanesenú priamo pri tetovaní alebo pri nesprávnom ošetrovaní a následnom domácom zanesení infekcie. Samozrejme, nedá sa vylúčiť ani možná alergia na použitú farbu pri tetovaní. Odporúčam vám navštíviť čo najskôr dermatológa.

čítať viac

Čo znamenajú výsledky môjho gynekologického vyšetrenia?

Z uvedených informácii by som doporučila superkonziliárne ultrazvukové vyšetrenie a tiež by som zvážila MRI malej panvy.

Pri zvýšenom ROMA indexe, je potrebná obozretnosť, nakoľko môžu znamenať aj abnormálne zmeny v bunkách.

Povieme si o tom niečo bližšie. Onkomarkery sú substancie prítomné v tele, ktoré sú produkované nádorovými bunkami alebo aj bežnými bunkami organizmu ako reakcia na prítomnosť nádoru. Vznikajú v dôsledku vzniku a vývoja malígneho procesu. Ak je hodnota onkomarkerov nízka, nie vždy to zaručuje neprítomnosť nádorových zien . Vo všeobecnosti však platí, že pri benígnom ochorení sú zýšené koncentrácie onkomarkera len prechodné, naopak pri malígnych stavoch dlhodobejšie alebo stúpajú. Tu je dôležitou premonnou čas, ten je prognostickým ukazovateľom v priebehu ktorého sa koncentrácia markera zdvojnásobí.

HE4 je Humánny epididymálny proteín 4, ktorý sa vylučuje do krvi a patrí do skupiny proteínov s najvyššou senzitívnosťou na detekciu ovariálneho karcinómu v porovnaní s inými markermi, a to predovšetkým v štádiu I.

ROMA index nám signalizuje riziko prítomnosti epiteliálneho ovariálneho karcinómu.  Ide o algoritmus, ktorý vychádza z hodnôt HE4 a CA 125. Keďže u Vás  bol zvýšený HE4 automaticky to koreluje s vyšším Roma indexom. Celkovo sa tieto hodnoty u nás posudzujú na základe menopauzálneho stavu ženy a to nasledovne:

Premenopauzálne ženy:
ROMA > 11,4%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 11,4%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

Postmenopauzálne ženy:
ROMA > 30%: vysoké riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu
ROMA < 30%: nízke riziko epiteliálneho ovariálneho karcinómu

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor