Nová štúdia ukazuje výraznú súvislosť medzi častou konzumáciou sladených nápojov a rakovinou pečene. Až takú, že každý súdne zmýšľajúci človek by ich mal okamžite vyliať do umývadla a ďalšie už nekúpiť.
Rakovina pečene sa vo väčšine prípadov vyvíja v už chorej pečeni s cirhózou. Nedávno však vedci objavili ďalší možný rizikový faktor rakoviny pečene - konzumáciu sladkých nápojov. Tie boli už predtým spojené s možnými rizikami obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych porúch. Teraz sa však ukázalo, že môžu výrazne súvisieť aj s výskytom rakoviny v pečeni.
Takmer o 80% zvýšené riziko vzniku rakoviny pečene
Tím výskumníkov sledoval kohortu až 90 500 žien vo veku 50 až 79 rokov, a to približne 18 rokov. Spotrebu sladených nápojov, vrátane ovocných štiav, sledovali pomocou dotazníka.
Vedci zistili, že už konzumácia jednej porcie sladeného nápoja denne, čo zodpovedá 355 ml plechovke, je spojená so 78% vyšším rizikom vzniku rakoviny pečene v porovnaní s konzumáciou menej ako troch porcií sladkého pitia za mesiac.
Preverené sú ženy, mužov budú skúmať
Konzumácia sladených nápojov by teda bola rizikovým faktorom rakoviny pečene u žien po päťdesiatke, respektíve po menopauze. Vedci sa teraz chystajú na štúdiu zahŕňajúcu mužov, aby sa preskúmal a prípadne aj potvrdil tento rizikový faktor aj pre mužské pohlavie.
Príjem nápojov sladených cukrom je predpokladaným rizikovým faktorom obezity, cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení, môže viesť k inzulínovej rezistencii a zápalu, ktoré sa výrazne podieľajú na vzniku a vývoji zhubného nádoru pečene.
Spracované podľa článku v Current Developments in Nutrition (CDN), recenzovanom časopise zameranom na publikovanie a šírenie vysokokvalitného výskumu v oblasti výživy.