Pomaly máte pocit, že ovocie je zakázaná strava pre zvýšený obsah cukrov. Zeleninu však väčšina ľudí konzumuje po tepelnej úprave, takže o vitamíny je sčasti ochudobnená. Najnovší výskum dáva ovociu znova zelenú.
Pre výskum vykonal tím z Aston University v Birminghame v Anglicku online prieskum medzi 428 dospelými z celého Spojeného kráľovstva, ktorí odpovedali na rad otázok o stravovaní, duševnom zdraví a kognitívnych schopnostiach. Mali priemerne okolo 40 rokov, boli bez väčších zdravotných problémov, potravinových alergií alebo porúch príjmu potravy a s priemerným BMI 26. Päťrdesiattri percent z nich malo normálnu hmotnosť a 86 % hodnotilo svoj celkový zdravotný stav ako dobrý až výborný.
Vedci sa účastníkov pýtali na konzumáciu ovocia, zeleniny, sladkých a slaných pochutín i na príznaky úzkosti, depresie a stresu za posledných 12 mesiacov. Skupina otázok sondovala celkovú duševnú pohodu a drobné mentálne výpadky ako zapatrošenie vecí či neschopnosť vybaviť si slovo, ktoré môžu byť prvým signálom úzkosti a depresie.
Výsledky vedcov poriadne prekvapili. Na čo prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...