Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Vedkyňa: Brokolicou predídete rakovine, pridajte k nej ale TOTO korenie

Zelenina je super, ale v kombinácii s tým správnym korením je ešte omnoho zdravšia.

Zdroj: Shutterestock

Reklama

Naša významná vedkyňa, profesorka Katarína Horáková po rokoch skúmania presne vie, ktoré potraviny treba konzumovať a ako ich pripraviť, aby ste mohli využiť ich protirakovinové a ďalšie zdravotné účinky.

Profesorka RNDr. Katarína Horáková, DrSc., bola roky členka vedeckovýskumného tímu a ako prvá na svete skúmala a objavila protirakovinový účinok prírodného izotiokyanátu sulforafanu. Dnes presne vie, ktoré potraviny túto látku obsahujú a preto aj majú výnimočný preventívny účinok proti rakovine, ale aj proti srdcovo-cievnym a ďalším chronickým degeneratívnym chorobám. 

Hlúbová zelenina je topka

Sulforafan je prírodná látka bohatá na síru. V neaktívnej forme sa vyskytuje v hlúbovej zelenine, hlavne v brokolici, ale tiež kapuste, karfiole, kely, kalerábe, ružičkovom kely. Aby sa z neaktívnej formy premenila táto látka na aktívnu, potrebuje rastlinný enzým myrozinázu. Tá sa uvoľní počas žuvania surovej zeleniny a zosilní účinky sulforafanu.  

Obrovské štúdie na tisícoch ľudí zistili, že zdraví nie sme vďaka vitamínom ako takým, ale vďaka fytochemikáliam z rastlín. Záleží len na tom, koľko ich zjeme. A práve brokolica je v tomto smere mimoriadna zelenina. "Ak skonzumujete aspoň 2- až 3-krát týždenne asi 150 až 200 gramov brokolice, má to obrovský význam pre vaše zdravie," odporúča profesorka Horáková. Podľa jej slov však ešte 100-krát viac sulforafanu obsahujú klíčky brokolice, čiže naklíčené semená. "Kúpte si semienka, vypestujte si z nich klíčky a tie si denne pridávajte k strave," radí úžasne ozdravujúci ťah odborníčka na prevenciu rakoviny.

Ak variť, tak s týmito fintami

Horšia správa je, že po varení už ľudské telo dokáže vstrebať len asi 10% pôvodného množstva sulforafanu proti tomu, keby ste brokolicu schrúmali v surovom stave. A dôvod? "Dusením či varením sa v brokolici zničí spomínaný špeciálny enzým myrozináza, ktorý pomáha uvoľňovať sulforafán viazaný v rastlinných bunkách. Preto sa jeho vstrebateľnosť výrazne zníži," vysvetľuje odborníčka. Podľa nej ale predsa môžeme pri varení zvoliť také postupy, aby sme zo zeleniny vydolovali viac vzácneho sulforafanu.

"Treba rozdrviť či rozomlieť semienka horčice, pretože tie tiež obsahujú myrozinázu. A týmto práškom posypte už pripravené jedlo.  Skúšala som to, a chuťovo je to výborné," radí skvelú fintu profesorka Horáková. Za výborné korenie pre zdravie považuje tiež kurkumu, prípadne kari korenie, ktoré obsahujú kurkumín. "Robte to však tak, že ich nasypte pri varení priamo do horúceho tuku a pridajte aj čierne korenie. Piperitín z čierneho korenia pomôže uvoľniť kurkumín z kurkumy," prezrádza ďalšiu zdravú radu odborníčka. Sypanie týchto korení na jedlo až po jeho tepelnej príprave je podľa nej chybou a nevyužijete jeho zdravotný a dokonca ani chuťový potenciál.

Ak vám brokolica ani ďalšia spomínaná zelenina akosi nejde dolu hrdlom v dostatočnom množstve, sulforafan spolu s myrozinázou môžete nájsť ako preparát aj v lekárňach.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Novinárka s 30-ročnou praxou, problematike zdravotníctva sa venuje vyše 10 rokov.