Ak máte vysoký tlak, ako prvé vám lekár odporučí vzdať sa soli pre vysoký obsah sodíka, ktorého zvýšený príjem by mohol viesť k nebezpečným srdcovo-cievnym príhodám. Keďže podobné rady vyplývajú skôr z fyziologického zdôvodnenia, klinického pozorovania a odborného názoru, najnovšia štúdia, uverejnená v renomovanom Lancete, sa pozrela na tvrdé dáta. Zachráni vás odloženie soľničky od infarktu?
Žiadny rozdiel
V rámci štúdie výskumný tím sledoval 806 pacientov so srdcovým zlyhávaním s priemerným vekom 67 rokov z 26 zdravotníckych centier v Austrálii, Kanade, Kolumbii, Čile, Mexiku a na Novom Zélande. Polovica z nich dostala výživové poradenstvo o tom, ako znížiť príjem soli v potrave, druhá sa stravovala bežne.
Pred štúdiou pacienti denne konzumovali v priemere 2 217 mg soli, teda približne jednu čajovú lyžičku. Po 12 mesiacoch tí, ktorí nedostali výživové poradenstvo, zjedli denne v priemere 2 072 mg soli, zatiaľ čo tí, ktorí dostali, zjedli 1 658 mg denne, teda čosi viac ako dve tretiny čajovej lyžičky. Výsledok týkajúci sa ich výstupných zdravotných parametrov prekvapil.
V počte úmrtí alebo hospitalizácií pre srdcovo-cievne príhody výskumný tím nezistil žiadne významné rozdiely medzi účastníkmi, ktorí solili viac alebo menej. Zvýšený príjem soli teda v tejto vzorke nezohrával podstatnú rolu v miere infarktov a srdcových zlyhaní. „U ambulantných pacientov so srdcovým zlyhávaním diétna intervencia zameraná na zníženie príjmu sodíka neznížila počet klinických príhod," píšu autori v interpretácii výsledkov štúdie.
Môžete teda pokojne soliť ďalej? Pokračovanie na ďalšej strane...