MENU
novinky-a-odbornici

Mŕtvici a infarktu sa vyhnete drobnou zmenou v jedálničku. Toto urobte už dnes inak

Food,On,Heart,Plate,With,Stethoscope,Cardiology,Concept,On,Blue
Zdroj: Shutterstock
Novinky a odborníci

Mŕtvici a infarktu sa vyhnete drobnou zmenou v jedálničku. Toto urobte už dnes inak

Nová štúdia poukázala na zaujímavosť súvisiacu so zdravím srdca a stravovaním. Je rozdiel či si dáte nezdravé jedlo na raňajky alebo večeru?

Kardiovaskulárne ochorenia, ako napríklad infarkt, zlyhanie srdca či náhla cievna mozgová príhoda, sú celosvetovo najčastejšou príčinou smrti a každoročne si vyžiadajú 17,9 milióna životov. Výnimkou nie je ani Slovensko.  

V súvislosti s tým lekári dlhodobo upozorňujú, že nadmerná konzumácia nasýtených tukov, spracovaného mäsa a rafinovaných cukrov môže byť spojená s nebezpečenstvom zvýšenia cholesterolu. Ten potom môže mať za následok rastúce riziko práve ochorenia srdca a ciev. 

Ľudia, ktorí si pravidelne večerajú príliš veľa mastného mäsa a rafinovaných sacharidov, majú vyššie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení ako tí, ktorí si toto jedlo doprajú na raňajky. Ukázala výskum zverejnený v časopise Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Správne načasovanie

Štúdia sa zamerala na to, či má na vznik kardiovaskulárnych chorôb vplyv aj to, kedy počas dňa „nezdravé“ potraviny jeme. Do výskumu sa zapojilo vyše 27 900 Američanov v rámci národného prieskumu.  

Vedci skúmali súvislosť medzi konzumáciou rôznych typov tukov, sacharidov a bielkovín a mierou srdcových chorôb u účastníkov. Všímali si tiež, či nezdravé jedlá konzumovali ľudia na raňajky alebo na večeru. 

Závery štúdie ukázali, že večera založená najmä na rastlinnej strave znižovala riziko srdcovo-cievnych problémov približne o 20%. „Načasovanie jedla a jeho kvalita sú dôležitými faktormi, ktoré je potrebné brať do úvahy pri hľadaní spôsobov, ako znížiť riziko srdcových ochorení,“ uviedla spoluautorka štúdie Jing Liová z čínskej Harbin Medical University.

Ľuďom, ktorí majú vyššie riziko vzniku ochorení srdca sa vždy odporúča hlavne zdravá strava. No ukázalo sa, že ak si mäso a rafinované sacharidy doprajte na raňajky, pre vaše srdce je to menej nebezpečné, ako keď si nezdravé jedlá dopriajete večer. 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor