Kardiovaskulárne ochorenia, ako napríklad infarkt, zlyhanie srdca či náhla cievna mozgová príhoda, sú celosvetovo najčastejšou príčinou smrti a každoročne si vyžiadajú 17,9 milióna životov. Výnimkou nie je ani Slovensko.
V súvislosti s tým lekári dlhodobo upozorňujú, že nadmerná konzumácia nasýtených tukov, spracovaného mäsa a rafinovaných cukrov môže byť spojená s nebezpečenstvom zvýšenia cholesterolu. Ten potom môže mať za následok rastúce riziko práve ochorenia srdca a ciev.
Ľudia, ktorí si pravidelne večerajú príliš veľa mastného mäsa a rafinovaných sacharidov, majú vyššie riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení ako tí, ktorí si toto jedlo doprajú na raňajky. Ukázala výskum zverejnený v časopise Endocrine Society Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Správne načasovanie
Štúdia sa zamerala na to, či má na vznik kardiovaskulárnych chorôb vplyv aj to, kedy počas dňa „nezdravé“ potraviny jeme. Do výskumu sa zapojilo vyše 27 900 Američanov v rámci národného prieskumu.
Vedci skúmali súvislosť medzi konzumáciou rôznych typov tukov, sacharidov a bielkovín a mierou srdcových chorôb u účastníkov. Všímali si tiež, či nezdravé jedlá konzumovali ľudia na raňajky alebo na večeru.
Závery štúdie ukázali, že večera založená najmä na rastlinnej strave znižovala riziko srdcovo-cievnych problémov približne o 20%. „Načasovanie jedla a jeho kvalita sú dôležitými faktormi, ktoré je potrebné brať do úvahy pri hľadaní spôsobov, ako znížiť riziko srdcových ochorení,“ uviedla spoluautorka štúdie Jing Liová z čínskej Harbin Medical University.
Ľuďom, ktorí majú vyššie riziko vzniku ochorení srdca sa vždy odporúča hlavne zdravá strava. No ukázalo sa, že ak si mäso a rafinované sacharidy doprajte na raňajky, pre vaše srdce je to menej nebezpečné, ako keď si nezdravé jedlá dopriajete večer.