Vyberte si správne
Kvalitnú čokoládu od nekvalitnej rozoznáte v prvom rade podľa jej zloženia. Naozaj kvalitná čokoláda by mala obsahovať iba kakaové maslo a kakaový prášok. Tieto dve zložky dokopy tvoria kakaovú hmotu. A potom už len nerafinovaný, hlavne trstinový alebo kokosový cukor. Ak si chcete vybrať naozaj dobrú čokoládu, mali by ste vedieť dohľadať pôvod kakaa alebo kakaových bôbov od predajcu alebo značky od ktorej ju kupujete.
Zdravá čokoláda
Najzdravšia čokoláda neexistuje, je len čokoláda, ktorá spĺňa zdravotné štandardy, a tie sa odvíjajú od množstva cukru. Ak si vyberáte „zdravú“ čokoládu, tak si pozrite zloženie, tak aby obsahovala 65 – 75 % kakaa. Tak budete mať istotu, že má nízky obsah cukru a navyše obsahuje magnézium a vlákninu, ktorá je pre organizmus a baktérie v tráviacom trakte veľmi užitočná.
- 97%
- 3%
Váš hlas bol započítaný
Najkvalitnejšia čokoláda by mala byť robená z kakaových bôbov, primárne z regiónov, ktoré produkujú najkvalitnejšie bôby bez obsahu kadmia a nie sú alkalizované. Kakao nie je potom extra spracované a zásah do výroby čokolády je minimálny. Nová šetrná metóda Bean-to-Bar zahŕňa dlhý proces mikrodávkovej výroby čokolády od kakaových bôbov až po samotnú čokoládu.
Kvalitná čokoláda musí obsahovať minimálne 65 - 70 % kakaa.
Rozhovor s Dušanom Plichtom vo videu ►►►