Bobuľové ovocie je plné antioxidantov a pomáha ako prevencia proti rakovine i srdcovo-cievnym ochoreniam. Tento benefit najnovšie naznačili závery vedcov aj v prípade brusníc.
Nová dvojito zaslepená randomizovaná štúdia, uverejnená v časopise Food & Function, zahŕňala 45 zdravých mužov, ktorí jeden mesiac konzumovali prášok z celých brusníc (9 gramov),zodpovedajúci 100 g čerstvých brusníc denne. alebo placebo. Na potvrdenie biologickej aktivity lyofilizovaného prášku z celých brusníc sa uskutočnila úvodná pilotná štúdia s piatimi zdravými mladými mužmi.
Dve hodiny po konzumácii v prvý deň a mesiac od začiatku štúdie vedci zároveň u týchto mužov hodnotili rôzne ukazovatele zdravia ciev (rýchlosť pulzovej vlny, index augmentácie aorty, krvný tlak, srdcovú frekvenciu, krvné lipidy a glukózu v krvi) spolu s primárnym ukazovateľom, takzvanou prietokom sprostredkovanou dilatáciou (FMD). Tá signalizuje, ako sa cievy rozširujú pri zvýšení prietoku krvi, vysvetľuje ScienceDaily. Pred liečbou a po nej analyzovali aj plazmu a 24 hodinový moč pomocou cielených kvantitatívnych metód vrátane 137 (poly)fenolových metabolitov.
Ako dopadli výsledky? Pokračovanie na ďalšej strane....