Napriek tomu, že huby sú pre náš organizmus v mnohom prínosné, môžu byť aj veľmi nebezpečné. Najmä v prípade, keď majú hubári slabé vedomosti, zbierajú a následne zjedia aj tie jedovaté. „Lekársku pomoc odporúčame určite vyhľadať hneď, ako pacient začne mať po požití húb, napríklad aj kúpených, tráviace ťažkosti. Môže ísť o vracanie, hnačky či kŕče v bruchu. Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy, najmä v prípade požitia muchotrávky zelenej, preto tieto problémy netreba nikdy podceňovať,“ hovorí primár interného oddelenia levickej nemocnice Maksym Saienko.
Problémy s trávením môžu vyústiť až do hospitalizácie v nemocnici, a to nielen pri podozrení na konzumáciu muchotrávky zelenej, ale aj po zjedení nesprávne tepelne upravených húb.
„V prípade prítomnosti týchto uvedených ťažkosti pacienta hospitalizujeme za účelom intenzívneho sledovania, vrátane sledovania laboratórnych a vitálnych funkcií. Pri podozrení na otravu muchotrávkou zelenou v rámci prvej pomoci je prioritne indikovaný výplach žalúdka a opakované použitie absorpčného uhlia. V ostatných prípadoch podávame symptomatickú terapiu s cieľom zmierniť ťažkosti, predísť dehydratácii pacienta a dysmineralémii, teda úbytku minerálov v organizme,“ vysvetľuje primár.
Ťažkosti sa ohlásia už po pár hodinách
„Na našom oddelení bol hospitalizovaný manželský pár v ťažkom klinickom stave, s poruchou vedomia po konzumácii neidentifikovaných húb. Vzhľadom na závažnosť stavu sme mali podozrenie na otravu muchotrávkou zelenou. Avšak, to sa nepotvrdilo, nakoľko medzi konzumáciou a zdravotnými ťažkosťami uplynul krátky interval. Spravidla to býva viac ako 6 hodín, výnimočne menej, najdlhší môže byť okolo 20 hodín. Išlo teda o otravu inou hubou, liečili sme ich adekvátnym spôsobom a po pár dňoch šťastne opustili našu nemocnicu,“ hovorí Maksym Saienko.
Pri zbieraní a konzumovaní húb by ste mali byť obozretní. Konzumovať by ste mali len huby, ktoré dobre poznáte. Ďalším dôležitým krokom je ich správna tepelná úprava.
Podľa slov primára interného oddelenia nemocnice vo Zvolene Jána Haška sa aj po konzumácii nedostatočne tepelne upravených hubách obyčajne objavujú bežné žalúdočné ťažkosti. Keď sa však na tanieri omylom ocitne jedovatý satan, príznaky zvyčajne zahŕňajú vracanie a ťažkú dehydratáciu. Muchotrávka zelená však môže privodiť aj smrť.
Prvá pomoc pri otrave hubami
- Zjedli ste jedovaté huby? Vyvolajte vracanie.
- Pite tekutiny a skonzumujte viacero tabliet aktívneho uhlia.
- Pri bolesti brucha, vracaní a hnačkách privolajte lekára.
- Zvyšky húb zoberte so sebou.
- Po požití muchotrávky zelenej môžu príznaky otravy nastúpiť po 6 – 12, aj po 24 hodinách. Čím skôr vyhľadáte lekára, tým je väčšia šanca na prežitie.