Čomu sa vyhnúť a čo naopak jesť, aby ste si udržali zdravú hladinu cholesterolu? "Je medicínsky dokázané, že na redukciu hmotnosti nie sú nutné sofistikované fitnescentrá či špeciálne diéty a 'mučiace prístroje'. Stačí si zvoliť zdravé funkčné potraviny a chôdzu," radí známy kardiológ a obezitológ, MUDr. Ivan Majerčák.
Ak chceme mať hladinu nášho cholesterolu pod kontrolou mali by sme z nášho jedálneho lístka vypustiť mastné a vysmážané jedlá, priemyselne spracované produkty, palmový olej či sladené nápoje. Dôležité sú však potraviny, ktoré nielenže zvyšovanie cholesterolu nepodporujú, ale dokonca jeho hladinu znižujú.
7x za nižší cholesterol
- Ryby – Odborníci odporúčajú jesť sladkovodné i morské ryby, ktoré dodajú nášmu telu zdravé omega-3 mastné kyseliny. Okrem hladiny cholesterolu znižujú tiež hladinu rizikových tukov. To však neplatí pre údené či konzervované ryby.
- Orechy – Sú cenným spojencom na udržiavanie optimálnej hladiny priaznivého cholesterolu v krvi. Ukrývajú v sebe ideálny pomer esenciálne mastných kyselín omega-3 a omega-6, ktoré sú ľudskému telu najbližšie, čo zabezpečuje správnu funkciu metabolizmu. Pre ich vysokú kalorickú hodnotu sa však odporúča konzumácia maximálne jednej hrste denne. Najzdravšie sú naše tradičné vlašské orechy.
- Paradajky – Obsahujú červené farbivo lykopén, ktoré znižuje množstvo „zlého“ LDL cholesterolu, a bráni tak upchávaniu ciev. Táto cenná látka sa navyše neničí pôsobením tepla, práve naopak. Tepelnou úpravou rajčín obsah využiteľného lykopénu v pokrmoch stúpa.
- Strukoviny - Vďaka vysokému podielu vlákniny dokážu zasýtiť na dlhú dobu. Energia sa tak vstrebáva postupne, čo je veľkým prínosom pre diabetikov aj pre ľudí s nadváhou.
- Jablká - Jablká sú veľmi bohatým zdrojom rozpustnej vlákniny pektínu, ktorá má celý rad blahodarných účinkov na ľudské zdravie. Čistí krv i celý organizmus od škodlivín a toxických látok. Okrem cholesterolu pomôže aj s vysokým cukrom. Dobrým zvykom je zjesť jedno jablko po každom hlavnom jedle.
- Ovos - Ďalším užitočným spojencom v boji proti vysokému cholesterolu sú ovsené otruby, ktoré dokonale čistia celý tráviaci trakt a sú účinnou prevenciou kardiovaskulárnych ochorení. Pravidelná konzumácia ovsených vločiek znižuje hladinu cholesterolu až o 10 percent.
- Zelený čaj - Konzumácia zeleného čaju výrazne znižuje celkovú hladinu cholesterolu, najmä „zlého“ LDL. Chráni srdcovo-cievny systém a zvyšuje antioxidačnú aktivitu krvi.
Výživové doplnky po dohode s lekárom
Hladinu vášho cholesterolu dokážu pozitívne ovplyvniť aj viaceré prírodné výživové doplnky. Lekár vám môže odporučiť napríklad omega-3 kyseliny, prípravky s berberínom, polikozanolom a monakolínom, tiež s kyselinou listovou či koenzýmom Q10. Prípadne sa treba poradiť v lekártni.