Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Leto s cukrovkou: Koľkokrát denne jesť a čo si dať na tanier?

Reklama

Ako často a čo v lete jesť a piť ak trpíte cukrovkou? Hlavné faktory, na ktoré dať v lete pozor, ozrejmuje doc. MUDr. Emil Martinka, PhD. zo Slovenskej diabetologickej asociácie.

Ešte donedávna platil úzus, že by sa malo jesť v menším množstvách a to 5-krát denne. Odborníci však vysvetľujú prečo to pre organizmus nie je prirodzené.

„Keď jeme trikrát denne, po prijatí jedla nám stúpne energia a potom sa prepne do zásob a zužitkovávame, čo sme uskladnili. Takto sa to opakuje. V spánku sa všetko spotrebuje a vyčistí. Ak prijímame 5-6 jedál denne, inzulín je stále zdvihnutý a nedovolí nám, aby sme napríklad schudli, aby sa využívali telesné zásoby tuku. Okrem toho je tento proces veľmi dôležitý na vyčistenie pečene,“ vysvetľuje docent Emil Martinka. K tomu prináleží dostatočný pitný režim, na ktorý by diabetici mali v lete obzvlášť dávať pozor.

Už ste počuli náš podcast?

„Dôležité je, čo pijeme. Optimálne je to čistá voda, ničím neprifarbovaná, neprichucovaná. Zelený čaj sa považuje za veľmi zdravý pre svoje antioxidačné účinky. No a káva, bez ktorej v horúčavách mnohí nevydržíme. Ale nemali by sme vypiť viac ako dve-tri šálky denne a najneskôr do 15ej hodiny, aby sme dokázali zaspať. Vyhýbať by sme sa mali sladeným nápojom, aj tým s umelými sladidlami. A v horúčavách rovnako striedmo s alkoholom,“ uvádza odborník.

Zdroj: Shutterstock

Čerešne sú výborné pre zdravie. Obsahujú látky proti cukrovke i reume.

Vedeli ste, že bežná slovenská strava poskytuje až 60 percent energie zo sacharidov, 30 percent z tukov a 10 percent z bielkovín? Tento pomer sa dokonca kedysi na školách aj vyučoval, dnes je to už inak a prijať by sme mali z každého druhu po tretine.

„Dôležité je aj z čoho naša strava pozostáva, ak sú sacharidy pokrývané polotovarmi, snackmi, hranolkami a kolami, je to úplne niečo iné, ako keď si dáme čerstvú zeleninu a ovocie. Čo sa týka tukov, uprednostňujeme rastlinné v zmysle olivového oleja, avokádo, orechy či ryby, nasýtené omega-3 mastné kyseliny. Snažíme sa eliminovať živočíšne tuky, vrátane syrov a maslových výrobkov. Polotovary škodia zdraviu nielen diabetika,“ vysvetľuje Emil Martinka.

Viac sa dozviete vo VIDEU!

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Po manažérskej pozícii v divadle pôsobí od roku 2007 ako novinárka. Venovala sa spravodajským témam, zákulisiu televíznej tvorby a od roku 2022 problematike zdravia. Okrem písaného textu pripravuje aj obrazové a video materiály, zabezpečuje obsah na sociálnych sieťach. Má za sebou vysokoškolské štúdium teatrológie na VŠMU a poľštiny na FF UK.