MENU
novinky-a-odbornici

8x vyššie riziko infarktu. Spustí ho aj táto banálna chyba, varuje lekár

Chrípku vždy poriadne vyležte.
Zdroj: Shutterstock

Súvisiace témy

Novinky a odborníci

8x vyššie riziko infarktu. Spustí ho aj táto banálna chyba, varuje lekár

Prečo na chrípku ročne umrie toľko ľudí? Toto môže byť vysvetlenie.

Nezlomí vás ani vysoká horúčka, boľavé hrdlo a potok z nosa? Nie je to hrdinstvo, ale hazard so životom.

Ich nástup je obvykle rýchly, teplota môže vystúpiť až do 39 – 40 stupňov Celzia, pridávajú sa kašeľ, triaška, celková únava, slabosť a bolesti svalov,“ hovorí pneumológ MUDr. Daniel Pavlovič o typických sezónnych vírusových ochoreniach a teda aj chrípke.

Odborník pripomína, že pri respiračnom ochorení je dôležitý pokoj na lôžku a dostatok tekutín, vitamín C vo vyšších dávkach a lieky proti horúčke, píše Šarm. „Ak sa stav do 3 až 5 dní nezlepší, je čas vyšetriť CRP, prípadne odobrať výter z hrdla, nosa, eventuálne sérológiu na chlamýdie a mykoplazmy a potom nasadiť širokospektrálne antibiotiká.

Aj keď máte pocit, že to zvládnete „za pochodu", neriskujte. Chrípka a chrípke podobné ochorenia ohrozujú hneď niekoľko životne dôležitých orgánov. Pokračovanie na ďalšej strane...

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako si môžem pomôcť, aby sa mi zlepšili pečeňové funkcie?

Stukovatenie pečene, steatóza, je chronické ochorenie, pri ktorom sa tukové kvapôčky hromadia v hepatocytoch, pečeňových bunkách. Alkohol je len jednou z príčin vzniku steatózy, vo vašom prípade ide o poruchu metabolizmu, nadmernú telesnú hmotnosť, takzvanú nealkoholovú steatózu.

Pri správnej strave a dostatočnej fyzickej aktivite je možné steatózu zvrátiť. Pokúste sa viesť aktívny životný štýl, jesť správne, normalizovať telesnú hmotnosť. Je potrebné  plynule  znížiť hmotnosť, pretože prudký úbytok môže viesť k zrýchleniu procesov fibrózy pečeňového tkaniva. Pokiaľ ide o medikamentóznu liečbu, možnosťou je užívanie hepatoprotektorov, liekov na báze esenciálnych fosfolipidov, antioxidantov a rastlinných prípravkov, ktoré pomôžu zlepšiť odtok žlče.

čítať viac

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor