MENU
novinky-a-odbornici

Ktorý vitamín sa teraz oplatí doplniť, hoci jete ovocie i zeleninu?

Dnes už vieme, že jedlom sa dá veľa zachrániť.
Zdroj: Shutterstock
Novinky a odborníci

Ktorý vitamín sa teraz oplatí doplniť, hoci jete ovocie i zeleninu?

V zimných mesiacoch potrebuje imunita pomoc. Môže čerstvé ovocie a zelenina pokryť dostatočný príjem vitamínov, a ktoré sa oplatí doplniť, poradí lekárka.

Začalo vás pobolievať hrdlo, tečie vám z nosa a rozmýšľate, aké vitamíny si rýchlo doplníte? Lepšie je myslieť dopredu. Imunitu vám pomôže posilniť aj zdravá výživa. 

Vyhráva pestrosť

Ani v chladnejších mesiacoch nepoľavujte a pravidelne si dajte na tanier čerstvú zeleninu a ovocie. „Sú bohatým a najdôležitejším zdrojom vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, o ktorých sa preukázalo, že prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému,“ zdôrazňuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „A naopak, nedostatočný príjem týchto mikroživín môže negatívne ovplyvniť funkciu imunitného systému a znížiť odolnosť proti infekciám.“ Vždy myslite na to, že imunitný systém a odolnosť proti infekciám zlepší najmä zdravá, pestrá a vyvážená strava. 

Čo si treba doplniť?

Zvýšený výskyt vírusových i bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest už tradične patrí k zimným mesiacom. Domáce sezónne produkty nie sú k dispozícii, a tak sa oplatí siahnuť po vitamíne C. Aj pri každodennej konzumácii ovocia a zeleniny ho môžete mať v zime relatívny nedostatok. Dopĺňať sa oplatí i déčko. „Naša populácia ho má nedostatok nielen preto, že konzumujeme veľmi málo rýb a morských plodov, ale i preto, že sa zo strachu pred rakovinou kože v lete vyhýbame slnečnému žiareniu,“ hovorí o potrebe výživových doplnkov odborníčka. Z minerálnych látok treba zvážiť príjem selénu, zinku, prípadne železa.

Vitamíny z dovozu

Rozmýšľate nad tým, či má vôbec zmysel kupovať si ovocie i zeleninu, ktorá sa k nám dováža? Odpoveď odborníčky je jasná, sú vždy lepšie ako žiadne. Ak sa však dá, uprednostnite domáce produkty. „Oberajú sa zvyčajne v čase úplnej zrelosti, takže majú najvyšší obsah vitamínov, minerálnych látok a ďalších fytonutrientov. Produkty, ktoré sa dovážajú z ďalekých destinácií, sa oberajú ešte pred dosiahnutím zrelosti, aby vydržali dlhý transport. Dozrievajú v skladoch,“ vysvetľuje profesorka Jana Jurkovičová. „Kým sa k vám dostanú, postupne klesá ich biologická hodnota. Najmä pokiaľ ide o vitamín C, ktorý dlhodobým skladovaním stráca účinnosť.“

Radšej sa poraďte

Užívanie výživových doplnkov je vhodné aj v prípade niektorých rizikových skupín. „Ide o fajčiarov, obéznych a starších ľudí, ktorí sú zraniteľnejší a majú prirodzene zhoršenú funkciu imunitného systému i zníženú absorpčnú kapacitu tráviaceho traktu,” vysvetľuje odborníčka. „Podobne aj počas obdobia chronického stresu či pri prekonávaní infekčného ochorenia, keď zvýšenú potrebu mikroživín nemusíte pokryť samotnou stravou.“ Nikdy však nevymeňte užívanie výživových doplnkov za pestrú stravu. Ideálne je, ak ich prekonzultujete s lekárom, aby ste neprekročili bezpečné limity.

 

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Nahradí vitamín P aj iné vitamíny, už nemusím nič iné užívať?

Vitamín P je skôr neoficiálny názov, ktorý sa používa na označenie skupiny bioaktívnych látok známych ako flavonoidy. Sú to fytochemikálie, ktoré sa nachádzajú v mnohých potravinách. Majú rôzne účinky, ktoré sú dôležité pre udržanie dobrého zdravia. Antioxidačné pomáhajú neutralizovať voľné radikály v tele, čím ochraňujú bunky pred poškodením a pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam.

Protizápalové účinky majú schopnosť zlepšiť elasticitu ciev a znižovať zápalové procesy v kardiovaskulárnom systéme, čo pomáha znížiť riziko srdcových ochorení. Imunomodulačné podporujú imunitný systém a organizmu pomáhajú bojovať proti infekciám.

Najznámejšie flavonoidy sú citrín, rutín, hesperidín, kvercetín a eriodictyol. Potraviny, ktoré obsahujú bohaté množstvo flavonoidov, teda vitamínu P, sú najmä rôzne druhy ovocia a zeleniny, napríklad jablká, hrozno, citrusové ovocie, brokolica, cesnak, cibuľa, rajčiny, bobuľové ovocie, zelený čaj, horká čokoláda.

Vitamín P môže poskytovať určité benefity, ktoré súvisia s príjmom flavonoidov. Ale je dôležité uvedomiť si, že flavonoidy sú len jedna skupina z mnohých dôležitých vitamínov, minerálov a ďalších živín potrebných pre optimálne zdravie. Takže áno, je vhodné doplniť aj ďalšie vitamíny a minerály popri substitúcii vitamínu P.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac

Mám vysoký tlak, neodnesiem nákup, srdce mi búši. Aké potrebujem vyšetrenia?

Vysoký tlak krvi je potrebné liečiť. To isté platí pri zvýšenej frekvencii srdca. Vaša všeobecná lekárka by vás mala dôkladne vyšetriť a poslať na ďalšie doplňujúce vyšetrenia, ako je ultrazvukové zobrazovacie vyšetrenie prípadne 24-hodinové monitorovanie EKG. Na tieto vyšetrenia vás môže poslať aj špecialista – internista alebo kardiológ. Z praktického hľadiska je však jednoduchšie, ak to urobí lekár prvého kontaktu.

Všeobecná lekárka vám na základe vyšetrení môže predpísať lieky, ktoré zároveň ovplyvňujú tlak aj pulz. Najčastejšie ide o dva, alebo viac kombinovaných liekov. Až na základe výsledkov týchto vyšetrení sa môže vylúčiť spojitosť ďalších zdravotných ťažkostí s poškodením srdca z vysokého tlaku krvi.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor