Začalo vás pobolievať hrdlo, tečie vám z nosa a rozmýšľate, aké vitamíny si rýchlo doplníte? Lepšie je myslieť dopredu. Imunitu vám pomôže posilniť aj zdravá výživa.
Vyhráva pestrosť
Ani v chladnejších mesiacoch nepoľavujte a pravidelne si dajte na tanier čerstvú zeleninu a ovocie. „Sú bohatým a najdôležitejším zdrojom vitamínov, minerálnych látok a antioxidantov, o ktorých sa preukázalo, že prispievajú k normálnej funkcii imunitného systému,“ zdôrazňuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „A naopak, nedostatočný príjem týchto mikroživín môže negatívne ovplyvniť funkciu imunitného systému a znížiť odolnosť proti infekciám.“ Vždy myslite na to, že imunitný systém a odolnosť proti infekciám zlepší najmä zdravá, pestrá a vyvážená strava.
Čo si treba doplniť?
Zvýšený výskyt vírusových i bakteriálnych infekcií horných dýchacích ciest už tradične patrí k zimným mesiacom. Domáce sezónne produkty nie sú k dispozícii, a tak sa oplatí siahnuť po vitamíne C. Aj pri každodennej konzumácii ovocia a zeleniny ho môžete mať v zime relatívny nedostatok. Dopĺňať sa oplatí i déčko. „Naša populácia ho má nedostatok nielen preto, že konzumujeme veľmi málo rýb a morských plodov, ale i preto, že sa zo strachu pred rakovinou kože v lete vyhýbame slnečnému žiareniu,“ hovorí o potrebe výživových doplnkov odborníčka. Z minerálnych látok treba zvážiť príjem selénu, zinku, prípadne železa.
Vitamíny z dovozu
Rozmýšľate nad tým, či má vôbec zmysel kupovať si ovocie i zeleninu, ktorá sa k nám dováža? Odpoveď odborníčky je jasná, sú vždy lepšie ako žiadne. Ak sa však dá, uprednostnite domáce produkty. „Oberajú sa zvyčajne v čase úplnej zrelosti, takže majú najvyšší obsah vitamínov, minerálnych látok a ďalších fytonutrientov. Produkty, ktoré sa dovážajú z ďalekých destinácií, sa oberajú ešte pred dosiahnutím zrelosti, aby vydržali dlhý transport. Dozrievajú v skladoch,“ vysvetľuje profesorka Jana Jurkovičová. „Kým sa k vám dostanú, postupne klesá ich biologická hodnota. Najmä pokiaľ ide o vitamín C, ktorý dlhodobým skladovaním stráca účinnosť.“
Radšej sa poraďte
Užívanie výživových doplnkov je vhodné aj v prípade niektorých rizikových skupín. „Ide o fajčiarov, obéznych a starších ľudí, ktorí sú zraniteľnejší a majú prirodzene zhoršenú funkciu imunitného systému i zníženú absorpčnú kapacitu tráviaceho traktu,” vysvetľuje odborníčka. „Podobne aj počas obdobia chronického stresu či pri prekonávaní infekčného ochorenia, keď zvýšenú potrebu mikroživín nemusíte pokryť samotnou stravou.“ Nikdy však nevymeňte užívanie výživových doplnkov za pestrú stravu. Ideálne je, ak ich prekonzultujete s lekárom, aby ste neprekročili bezpečné limity.