MENU
novinky-a-odbornici

Viete, čo si treba dať, aby ste pokryli dennú dávku vitamínu E?

Potrebu vitamínu E pokryjete pestrou stravou.
Zdroj: Shutterstock
Novinky a odborníci

Viete, čo si treba dať, aby ste pokryli dennú dávku vitamínu E?

Patrí k výborným antioxidantom a pomôže vám, aby ste sa udržali vo forme. Vylepší vám imunitu, srdca a dokonca i pokožku.

Na doplnenie vitamínu E, ktorý dostane do formy celé telo, postačí pestrá strava. Viete, v ktorých potravinách ho nájdete? Neprekáža mu dokonca ani varenie.

Postačí lyžica

Výhodou je, že výbornými prírodnými zdrojmi vitamínu E sú mnohé potraviny, ktoré máte každý deň na stole. Zo zeleniny ide napríklad o špenát, brokolicu, kel alebo papriku. Určite sa oplatí pravidelne konzumovať aj avokádo, mango alebo čierne ríbezle. Bohaté na éčko sú i rastlinné oleje. „Napríklad jedna polievková lyžica oleja z pšeničných klíčkov obsahuje asi 20 miligramov vitamínu E, čo predstavuje 101 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu,“ pridáva zaujímavú informáciu výživová poradkyňa Katarína Grich. V jednej polievkovej lyžici olivového oleja je ho podstatne menej, asi len 10 percent odporúčanej dennej dávky, ale i tak sa zaraďuje medzi jeho dobré zdroje.“ Rastlinné oleje vždy uchovávajte v tmavých fľašiach a uskladňujte ich v tme. Vitamín E je rovnako ako všetky ostatné antioxidanty citlivý na svetlo.

Nezničí ho

Na rozdiel od iných vitamínov, napríklad céčka, sa vitamín E neznehodnocuje varením. Je totiž vo vode nerozpustný. Znehodnotiť ho však môžete vyprážaním. Ak máte zdravý a vyvážený jedálny lístok a príliš často nesiahate po rafinovaných potravinách, mali by ste mať dostatočný prísun tohto šikovného vitamínu. „Aktuálne metódy vymieľania bielej múky ochudobňujú chlieb o vitamín E. Pri spracovaní múky sa úplne odstránia pšeničné klíčky, ktoré síce podliehajú rýchlej oxidácii, ale zároveň sú plné vitamínu E,“ upozorňuje výživová poradkyňa. U väčšiny dospelých je odporúčaná denná dávka aspoň 15 miligramov. Sú však rizikové skupiny, ktoré by si mali dávať na príjem väčší pozor. Patria k nim dojčiace ženy, seniori a fajčiari. Platí to i pri chronických ochoreniach tráviaceho traktu a čriev či pri cystickej fibróze.

Najlepšie zdroje:

  • lieskové orechy, mandle, pistácie, arašidy
  • rastlinné oleje – z pšeničných klíčkov, slnečnicový, mandľový, avokádový, sójový, arganový
  • ovocie a zelenina – špenát, brokolica, kel, avokádo, kivi, mango
  • ryby a morské plody
  • vajíčka
  • pečeň
  • králičie a bravčové mäso

Počuli ste už náš podcast?

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Ako mám riešiť ťažkosti so žalúdkom? Cítim tlak a bolesti

Bolesť v žalúdku môže byť organická - gastritída, žalúdočné polypy, žalúdočné vredy a iné,  alebo funkčná - poruchy príjmu potravy, prejedanie, patológie iných orgánov a systémov atď. Čo najskôr by ste mali navštíviť svojho všeobecného lekára. Potrebné budú laboratórne vyšetrenia - krv, moč, stolica, skríning Helicobacter pylori, ako aj inštrumentálna diagnostika - ultrazvuk brušnej dutiny, v prípade potreby aj gastroskopia. Je možné, že sa budete musieť poradiť s gastroenterológom alebo psychoterapeutom či kardiológom.

V závislosti od zistenej príčiny bolesti možno použiť konzervatívne metódy liečby, ako diéta, medikamentózna liečba a podobne, alebo chirurgické. Prvá pomoc pri akútnej bolesti a nepríjemných pocitoch v žalúdku sú antacidá, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu, a inhibítory protónovej pumpy. S bolesťou v bruchu spôsobenou kŕčmi sú jedným z najúčinnejších liekov antispazmodiká.

čítať viac

Prečo sa už na ovčie kiahne nemôže používať tekutý púder?

Tekutý púder sa neodporúča aplikovať na kiahne z dôvodu, že zaschne na vyrážke. Vytvorí nepriedušný film, pokožka preto nedýcha, pľuzgierové vyrážky sú extrémne vysušené, praskajú a ľahšie sa infikujú.

Zdroj: Dr.Max
čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor