Počet alergikov rastie
Pomyselné vrece sa za posledné roky roztrhlo nielen so sennými nádchami (teda alergickými rinitídami), ale aj potravinovými alergiami a intoleranciami. V súčasnosti sa v európskych krajinách potravinová alergia týka až 8 percent detí a 5 percent dospelých.
Hoci počet ľudí s potravinovou alergiou či intoleranciou narastá, nie je ich toľko, ako by sa nám mohlo zdať. „Je pravda, že je to až módna diagnóza. Samozrejme, časť populácie na tieto ochorenia tráviaceho traktu trpí, no na druhej strane, viaceré práce ukázali, že len 1 zo 16-20 pacientov, ktorí si myslia, že majú alergiu na potravinu, túto alergiu aj skutočne má,“ vysvetľuje prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD., primár Oddelenia klinickej imunológie a alergológie a imunológ z Kliniky detí a dorastu JLF UK a UN Martin.
Ako ďalej dopĺňa, jedným z dôvodov sú aj niektoré voľne dostupné domáce testy, ktoré tvrdia, že z kvapky krvi dokážu odhaliť intoleranciu. „Takéto testy nemajú klinickú validitu či relevantnosť. Potravinová intolerancia nesúvisí s imunitným systémom, teda pozitivita protilátok v takýchto testoch neznamená nič, iba to, že danú potravinu konzumujete a máte ju vo svojom jedálničku,“ vysvetľuje prof. MUDr. Miloš Jeseňák, PhD.
Odporúča preto, aby ľudia, ktorí majú podozrenie na potravinovú alergiu či intoleranciu, navštívili radšej odborníka – či už gastroenterológa alebo klinického imunológa-alergológa, ktorí zvolia postup diagnostiky. Vyhnú sa tak napríklad tomu, že sa ochudobnia o niektoré zložky v strave, keď zbytočne vyradia potraviny, na ktoré v skutočnosti nie sú alergickí ani intolerantní.
Kam sa posunula liečba alergie? Pokračovanie na ďalšej strane...