MENU
novinky-a-odbornici

Tri veci vám ustrážia hladinu cholesterolu aj bez liekov, radí diabetológ

Sad,Plump,Fat,Woman,Choosing,Between,Sweets,And,Fruits,,Healthy
Novinky a odborníci

Tri veci vám ustrážia hladinu cholesterolu aj bez liekov, radí diabetológ

Cievy by mali byť ako teflónová panvica, hovorí prezident Slovenskej asociácie aterosklerózy docent MUDr. Branislav Vohnout, PhD. A prečo nie je dobré prehnať to ani s „dobrým“ cholesterolom?

Ak by som prišla za vami do ambulancie s vysokým cholesterolom, poradili by ste mi ako prvé nejesť vajíčka?

Kedysi, keď som začínal, tak sa naozaj pacientom odporúčali vajíčka v limitovanom množstve. Dnes by som už taký prísny nebol. Tým nechcem povedať, že je dobré dať si tri či päť denne. Ale v bežnom príjme vajcia určite nebudú hlavná príčina zvýšenej hladiny cholesterolu.

Takže skôr „klasika“ ako vyprážané rezne a fast food...?

Klobásy, salámy, slaniny, teda potraviny obsahujúce nasýtené tuky zjednodušene povedané určite ovplyvňujú hladinu cholesterolu, ale sú ľudia, ktorí nemusia mať až taký zvýšený príjem cholesterolu z potravy, ale majú ho zvýšený v krvi. Je to kvôli tomu, ako sa metabolizuje a vytvára cholesterol v tele.

Aký je rozdiel medzi cholesterolom v tele a v potravinách?

Cholesterol je tuk živočíšneho pôvodu. Ten, čo vám zmeriame v krvi, pramení z dvoch zdrojov. Jednak z toho, čo príjmete v potrave, ale väčši ačasť pochádza z pečene, kde sa vytvára aj na základe toho, čo mu potravou dodáte. Cholesterol je látka, ktorú potrebujeme na „x“ vecí – napríklad na tvorbu bunečných membrán, je i prekurzor niektorých hormónov. Ako taký ho teda potrebujeme. Problém je, ak ho máme veľa a usádza sa v cievach.

Problém, aj keď ho potrebujeme?

Keď to veľmi zjednoduším, poznáme „dobrý“ HDL a „zlý“ LDL cholesterol. Dobrý odnáša ten zlý z ciev naspäť do pečene na spracovanie. Zlý cholesterol preniká do stien ciev, v ktorých vytvára ložiská - atersklerotické lézie, ktoré ju zužujú. To naštartuje kaskádu procesov, od zápalu po migráciu rôznych buniek. Cieva je vystlaná vrstvou buniek, ktoré umožňujú, aby ňou krv hladko prúdila. Ako keď máte panvicu s teflónom, ktorý je tam na to, aby sa nič nepripálilo. Táto vrstva sa môže nad aterosklerotickou léziou poškodiť a stratiť svoje ochranné vlastnosti.

Čo sa stane potom?

Cez zúženú cievu prechádza menej krvi. Obzvlášť, keď vyvíjame väčšiu fyzickú aktivitu a srdiečko potrebuje viac pracovať, tak sa cez toto zúženie nedostane krvi dosť. Ďalší problém je, že v mieste zúženia sa mení aj vlastnosť cievy. Už nie je taká pekná hladká, môže tam dôjsť k turbulencii krvi alebo ložisko, aterosklerotický plak praskne a vytvorí sa krvná zrazenina. Tá upchá cievu a tkanivo, ktoré je za týmto uzáverom, nedostáva kyslík a výživu a môže odumrieť. Toto je princíp vzniku infarktu myokardu a cievnej mozgovej príhody.

Niečo ma pred tým varuje? Ako sa dozviem, že niečo podobné hrozí?

To je práve problém. Pacientom hovorím, že keď už bolí, tak je zle, lebo bolí už dôsledok zvýšeného cholesterolu. Teda ak dostanete infarkt myokardu alebo cievnu mozgovú príhodu a to je už samozrejme neskoro. Jediný spôsob, ako to vieme zistiť skôr, je odber krvi a vyšetrenie hladiny cholesterolu a tukov v krvi.

Zdravá životospráva nie je absolútna záruka, že váš cholesterol udržíte pod kontrolou. „Nič nie je čiernobiele. Existuje relatívne veľká skupina ľudí s vrodenou poruchou v metabolizme cholesterolu. Napriek tomu, že zdravo jedia a nie sú obézni, majú zvýšenú hladinu cholesterolu. Takže úlohu zohráva ja genetika,“ odporúča diabetológ Branislav Vohnout v takom prípade sledovať svoj stav v spolupráci s lekárom. Zvýšený cholesterol vás totiž ohrozuje rovnako, ako keby ste ho mali pre nadváhu.
 
Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Môžem zapíjať liek na vysoký tlak citrónovou vodou?

Kombinácia liekov a citrusových plodov sa týka len grapefruitu a šťavy z neho. Látka, ktorú grapefruit obsahuje, blokuje enzým v pečeni a niektoré lieky – aj antibiotiká – sa potom nemetabolizujú, prípadne sa znižuje ich aktivita. V príbalových letákoch liekov, ktorých sa to týka, o tom nájdete dostatočnú informáciu.

čítať viac

Na jazyku sa mi už dlhší čas tvoria prasklinky. Čo by to mohlo byť?

Za prasklinami či ryhami na jazyku sa môže skrývať veľa príčin. Niektorí pacienti majú na jazyku viacero trhlín – aj hlbokých. Sklon k popraskanému jazyku môže byť vrodený, ale pomerne častou príčinou je „geografický“ či „mapovitý“ jazyk. Papily – malé hrbolčeky na povrchu, sa vyhladia a vytvoria „mapu“. Zmeny na jazyku však môžu odrážať aj systémové ochorenie, ochorenie tráviaceho traktu, alergické ochorenie, problémy so zubami alebo nedostatok vitamínov či minerálov. V prípade podozrenia na imunoalergiologickú príčinu robíme celkové vyšet renie a posúdenie celého organizmu, fyzikálne vyšet renie, odbery krvi a výtery. Nezriedka sa v praskline či ryhe zachytia organizmy, ktoré spôsobujú zápalové zmeny. Dôležitá je preto hygiena ústnej dutiny a čistenie jazyka. Stretli sme sa s prípadmi, že väčšie problémy než prasklina spôsobili pacientom nevhodné prostriedky ústnej hygieny, presnejšie ich zložky, na ktoré boli precitlivení. Dôkladné vyšetrenie je preto nutnosťou.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor