Ďalšia vlna kovidu na spadnutie: Dôvod, pre ktorý musíte hneď vyčistiť chladničku
24. 7. 2022, 6:02 (aktualizované: 30. 5. 2024, 21:35)

Zdroj: Shutterstock
Chorých každým dňom pribúda a zdá sa, že sladké časy bez opatrení čoskoro skončia. Najnovšie vedci objavili ďalšiu cestu, ako by sa omikron mohol teoreticky šíriť.
Ak ste prekonali kovid, máte o dôvod viac spraviť teraz v chladničke generálny poriadok. Konkrétne jedna potravina by mohla byť extrémne riziková, ak ju tam skladujete dostatočne dlho. O ktorú ide?

Nová štúdia, uverejnená v Applied and Environmental Microbiology - časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, naznačuje, že bratranci vírusu SARS-CoV-2 môžu prežiť na mrazenom mäse a rybách až 30 dní. Výskum, podnietený prepuknutiami kovidu v Ázii, v ktorých bolo podozrenie, že zdrojom vírusu je balené mäso, sa uskutočnil na mrazenom kuracom, hovädzom, bravčovom a lososovom mäse, informuje WebMD.
Tím hlavnej autorky Emily Bailey, odbornej asistentky verejného zdravia na Campbell University v Buies Creek, NC., umiestnil vírusy na mrazené mäso a ryby, ktoré neskôr skladovali v mrazničke. Nešlo o kmeň, ktorý spôsobuje COVID-19, ale blízkych príbuzných vrátane zvieracích koronavírusov.
To, že druh koronavírusu prežije na mäse však nie je všetko. Na čo ešte vedci prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...

Čo je prekvapivé, vedci zistili, že vírusom sa nedarí tak dobre pri chladničkových teplotách ako v mrazničke. „Dokonca sme zistili, že vírusy by sa po [zmrazení] na takú dobu mohli kultivovať," uviedla Bailey v tlačovej správe spoločnosti.
Tieto zistenia sú podľa vlastných slov výskumníkov významné, pretože SARS-CoV-2 sa môže reprodukovať v črevách, nielen v dýchacom trakte, kde väčšina ľudí pociťuje jeho účinky. Táto štúdia ešte viac podčiarkuje dôležitosť prísnej hygieny pri zbere, preprave, balení a distribúcii potravinárskych výrobkov. A samozrejme aj rúk.