MENU
novinky-a-odbornici

Ďalšia vlna kovidu na spadnutie: Dôvod, pre ktorý musíte hneď vyčistiť chladničku

Woman,Looking,Into,The,Fridge,While,Cooking,Healthy,Food,On
Novinky a odborníci

Ďalšia vlna kovidu na spadnutie: Dôvod, pre ktorý musíte hneď vyčistiť chladničku

Chorých každým dňom pribúda a zdá sa, že sladké časy bez opatrení čoskoro skončia. Najnovšie vedci objavili ďalšiu cestu, ako by sa omikron mohol teoreticky šíriť.

Ak ste prekonali kovid, máte o dôvod viac spraviť teraz v chladničke generálny poriadok. Konkrétne jedna potravina by mohla byť extrémne riziková, ak ju tam skladujete dostatočne dlho. O ktorú ide?

Nová štúdia, uverejnená v Applied and Environmental Microbiology - časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, naznačuje, že bratranci vírusu SARS-CoV-2 môžu prežiť na mrazenom mäse a rybách až 30 dní.  Výskum, podnietený prepuknutiami kovidu v Ázii, v ktorých bolo podozrenie, že zdrojom vírusu je balené mäso, sa uskutočnil na mrazenom kuracom, hovädzom, bravčovom a lososovom mäse, informuje WebMD

Tím hlavnej autorky Emily Bailey, odbornej asistentky verejného zdravia na Campbell University v Buies Creek, NC., umiestnil vírusy na mrazené mäso a ryby, ktoré neskôr skladovali v mrazničke. Nešlo o kmeň, ktorý spôsobuje COVID-19, ale blízkych príbuzných vrátane zvieracích koronavírusov. 

To, že druh koronavírusu prežije na mäse však nie je všetko. Na čo ešte vedci prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...

Pokračovať Ďalej (1/2)

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Dcérku po suši už týždeň bolí brucho, lekári nič nezistili. Čo to znamená?

Charakteristickou súčasťou suši sú surové ryby ako tuniak, losos či makrela, ikry, plody mora, napríklad krevety, chobotnice, kalmáry, ježovky a kraby. Môže obsahovať aj zeleninu, vaječnú omeletu, tofu alebo huby. Ďalšou základnou surovinou sú morské riasy. Po jeho požití môže dôjsť k akútnej gastritíde, ktorá sa prejaví vracaním, bolesťou brucha. Môže ísť aj o potravinovú alergiu, tá má rôzne prejavy. Môže to byť kožná reakcia, svrbenie nosa či očí, kašeľ, kŕče a bolestí brucha, hnačka či zvracanie. Vtedy je najdôležitejšie pokúsiť sa konkrétny prejav spojiť s potravinami, ktoré sa v posledných hodinách konzumovali. Organizmus na ne môže reagovať rôzne, keďže ide o viaceré alergény súčasne. Ak alergie v rodine nemáte, tri roky je u dieťaťa vek, kedy suši môže ochutnať. Konzumácia surových rýb je bezpečná len pri normálnom zažívaní a ak ryba bola pripravená v čistom prostredí. Surové ryby sa, oproti vareným, ľahšie stanú útočiskom pre parazity a baktérie. Tie spôsobia hnačky či otravu.

čítať viac

Je vhodný transfer embrya s mozaikou po predimplantačnej genetickej diagnostike?

Mnoho IVF cyklov môže skončiť pre liečený pár sklamaním, pretože nedôjde  k zahniezdeniu embrya v maternici matky. Jednou z možných príčin tohto nezdaru môže byť nesprávne množstvo genetického materiálu, to je nesprávny počet chromozómov embrya, ktoré bolo prenesené do maternice ženy. Stav, kedy sa v embryu vyskytujú niektoré chromozómy navyše alebo kedy niektoré chromozómy naopak chýbajú, nazývame aneuploidiou.

Zatiaľ, čo niektoré typy aneuploidií môžu viesť k narodeniu dieťaťa s Downovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 21 či Edwardsovym syndrómom spôsobeným nadbytočným chromozómom 18, končí väčšina tehotenstiev z aneuploidných embryí spontánnym potratom. Len embryo s normálnym počtom chromozómov má šancu, že sa zahniezdi, nebude potratené a povedie k narodeniu zdravého dieťaťa.

PGD je metóda, ktorá je realizovaná v rámci IVF cyklu v prípade, že je vopred známe riziko prenosu genetického ochorenia z rodičov na potomstvo. Táto metóda umožňuje genetické vyšetrenie embryí pred ich vložením do maternice.

Lekár - klinický genetik je špecialista spolupracujúci s Centrom asistovanej reprodukcie. Ten, po ukončení diagnostiky na konzultácii vysvetlí páru, ktorý o vyšetrenie požiadal, výsledok vyšetrenia a odporučí transfer embrya. Na základe našich dlhoročných skúseností sa transfer embrya s mozaikou neodporúča.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor