Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ďalšia vlna kovidu na spadnutie: Dôvod, pre ktorý musíte hneď vyčistiť chladničku

Woman,Looking,Into,The,Fridge,While,Cooking,Healthy,Food,On

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Chorých každým dňom pribúda a zdá sa, že sladké časy bez opatrení čoskoro skončia. Najnovšie vedci objavili ďalšiu cestu, ako by sa omikron mohol teoreticky šíriť.

Ak ste prekonali kovid, máte o dôvod viac spraviť teraz v chladničke generálny poriadok. Konkrétne jedna potravina by mohla byť extrémne riziková, ak ju tam skladujete dostatočne dlho. O ktorú ide?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:26
Remaining Time 0:26
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vyhnite sa dovolenkovým chorobám. TIETO lieky si pribaľte do kufra

    Nová štúdia, uverejnená v Applied and Environmental Microbiology - časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, naznačuje, že bratranci vírusu SARS-CoV-2 môžu prežiť na mrazenom mäse a rybách až 30 dní.  Výskum, podnietený prepuknutiami kovidu v Ázii, v ktorých bolo podozrenie, že zdrojom vírusu je balené mäso, sa uskutočnil na mrazenom kuracom, hovädzom, bravčovom a lososovom mäse, informuje WebMD

    Tím hlavnej autorky Emily Bailey, odbornej asistentky verejného zdravia na Campbell University v Buies Creek, NC., umiestnil vírusy na mrazené mäso a ryby, ktoré neskôr skladovali v mrazničke. Nešlo o kmeň, ktorý spôsobuje COVID-19, ale blízkych príbuzných vrátane zvieracích koronavírusov. 

    To, že druh koronavírusu prežije na mäse však nie je všetko. Na čo ešte vedci prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:19
    Remaining Time 0:19
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Spestrite si jedálny lístok a pripravte si cuketovú omáčku

      Čo je prekvapivé, vedci zistili, že vírusom sa nedarí tak dobre pri chladničkových teplotách ako v mrazničke.Dokonca sme zistili, že vírusy by sa po [zmrazení] na takú dobu mohli kultivovať," uviedla Bailey v tlačovej správe spoločnosti.

      Tieto zistenia sú podľa vlastných slov výskumníkov významné, pretože SARS-CoV-2 sa môže reprodukovať v črevách, nielen v dýchacom trakte, kde väčšina ľudí pociťuje jeho účinky. Táto štúdia ešte viac podčiarkuje dôležitosť prísnej hygieny pri zbere, preprave, balení a distribúcii potravinárskych výrobkov. A samozrejme aj rúk

      Vyberáme pre vás niečo PLUS

      Autor článku

      Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.