Ak ste prekonali kovid, máte o dôvod viac spraviť teraz v chladničke generálny poriadok. Konkrétne jedna potravina by mohla byť extrémne riziková, ak ju tam skladujete dostatočne dlho. O ktorú ide?
Nová štúdia, uverejnená v Applied and Environmental Microbiology - časopise Americkej spoločnosti pre mikrobiológiu, naznačuje, že bratranci vírusu SARS-CoV-2 môžu prežiť na mrazenom mäse a rybách až 30 dní. Výskum, podnietený prepuknutiami kovidu v Ázii, v ktorých bolo podozrenie, že zdrojom vírusu je balené mäso, sa uskutočnil na mrazenom kuracom, hovädzom, bravčovom a lososovom mäse, informuje WebMD.
Tím hlavnej autorky Emily Bailey, odbornej asistentky verejného zdravia na Campbell University v Buies Creek, NC., umiestnil vírusy na mrazené mäso a ryby, ktoré neskôr skladovali v mrazničke. Nešlo o kmeň, ktorý spôsobuje COVID-19, ale blízkych príbuzných vrátane zvieracích koronavírusov.
To, že druh koronavírusu prežije na mäse však nie je všetko. Na čo ešte vedci prišli? Pokračovanie na ďalšej strane...