Potenie niekedy zbytočne podporujete aj zlou voľbou pitného režimu. Horké pivo vás môže osviežiť, avšak netreba zabúdať na to, že ide o alkoholický nápoj. Na čo si dávať pozor, aby ste zbytočne nepodporovali potenie prezradí odborníčka.
Radšej sa ho vzdajte
Alkoholu sa určite vyhnite počas dňa, keď sa pohybujete po slnku. Rozširuje cievy, zvyšuje prietok krvi, a preto sa organizmus snaží zvýšeným potením znížiť teplotu. „Telo vníma alkohol aj ako toxickú látku, takže sa zintenzívňujú metabolické pochody, aby sa ho zbavilo, čo je zdrojom ďalšieho tepla,“ upozorňuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Ak pijete alkohol na priamom slnku, telo sa rýchlejšie zohrieva, potenie je intenzívnejšie a intenzívnejšia je i strata tekutín, keďže alkoholické nápoje majú močopudné účinky. Skôr vám hrozí dehydratácia.“ Podľa odborníčky navyše býva nadmerná a častá konzumácia alkoholu aj príčinou nočného potenia.
Studený nápoj
Dohovára vám polovička, aby ste si do nápoja nehádzali príliš veľa ľadu, lebo studený nápoj skôr potenie vyvolá, ako vás ochladí? Nemusíte piť celé leto vlažné nápoje. Podľa odborníčky sa preukázalo, že pitie studeného nápoja zníži intenzitu potenia, hoci tento nápoj nespôsobil zmeny telesnej teploty, ktoré boli merateľné. „Požitie studenej tekutiny stimuluje termoreceptory v bruchu, ktoré zrejme znižujú potenie nezávisle od teploty telesného jadra a kože,“ objasňuje lekárka Jana Jurkovičová. „Tento fenomén možno využiť pri vysokých úrovniach produkcie tepla, napríklad pri náročnom cvičení v horúcom počasí, keď je potenie natoľko intenzívne, že sa už pot nestačí odparovať a ochladzovať tak organizmus, a prebytočný pot už len odkvapkáva.“
Chladnejší nápoj teda môže znížiť rýchlosť potenia, keď sa organizmus skutočne prehrieva a intenzívne sa potíte. Navyše sa všetko deje bez toho, aby bol ohrozený výkon termoregulačných mechanizmov.
Schladia vás potraviny?
S potravinami, ktoré vedia organizmus, naopak, schladiť, sa môžete stretnúť najmä v liečebných postupoch tradičnej čínskej medicíny, ajurvédy, ale aj v európskom ľudovom liečiteľstve v rôznych smeroch holistickej výživy. „Podľa ajurvédy napríklad neexistuje priama súvislosť teploty potraviny s jej ochladzujúcim či zahrievacím účinkom. Z jej pohľadu patrí napríklad zmrzlina medzi zahrievajúce potraviny, a to napriek tomu, že je mrazená,“ pridáva zaujímavé informácie doktorka Jana Jurkovičová. „Podobný je aj postoj tradičnej čínskej medicíny. Ako zahrievajúce potraviny sa označujú tie, ktoré majú viac jang energie. Nemusia byť horúce. Treba však zdôrazniť, že súčasná veda tieto názory nepotvrdila.“