MENU
novinky-a-odbornici

Onkológ vysvetľuje vzťah JEDLA a rakoviny. Je významný!

Správne jedlo nájdete v každých potravinách, treba si len rozumne vybrať.

Súvisiace témy

Novinky a odborníci

Onkológ vysvetľuje vzťah JEDLA a rakoviny. Je významný!

Čo si myslí o vzťahu jedla a rakoviny docent MUDr. Richard Hrubý, PhD., MBA, MPH, primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie nemocnice v Rimavskej Sobote?

Odborníci majú jasno v tom, aký vzťah je medzi jedlom, ktoré jete, a vašim onkozdravím. Podľa nich máte vo vlastných rukáh naozaj silnú páku, ktorou môžete vznik rakoviny brzdiť až zastaviť, alebo naopak zrýchliť. Čo teda robiť, aby ste ostali zdraví? Odpovedá primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie Nemocnice Svet zdravia v Rimavskej Sobote, docent Richard Hrubý.

Doc. MUDr. Richard Hrubý, PhD., MBA., MPH, primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie, Nemocnica Svet zdravia Rimavská SobotaDoc. MUDr. Richard Hrubý, PhD., MBA., MPH, primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie, Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota
Doc. MUDr. Richard Hrubý, PhD., MBA., MPH, primár oddelenia klinickej a radiačnej onkológie, Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota
Zdroj: Svet zdravia

Považujete ako onkológ stravu za faktor, ktorým vieme ovplyvniť vznik rakoviny?

Jedlom či nápojom môžeme telu prospieť i uškodiť. Správny výber potravín preto môže znížiť riziko vzniku onkologického ochorenia.

Môžeme mať genetický predpoklad ochorieť, no pomocou vyváženej stravy je možné nástup ochorenia odsunúť alebo výrazne ovplyvniť.
Doc. MUDr. Richard Hrubý

Dá sa aj povedať, akú veľkú časť prevencie rakoviny zohráva správna strava? Funguje to aj vtedy, ak máme genetické predpoklady na onkologické ochorenie?

Nezdravé jedlo, nepravidelná strava a málo pohybu sú hlavné dôvody neustáleho nárastu počtu civilizačných ochorení, akými sú aj onkologické ochorenia. Zdravie človeka je zo 60% ovplyvňované prostredím a podiel výživy z toho tvorí približne 40%. Správna výživa je neoddeliteľnou súčasťou procesu, ktorému sa hovorí zdravý životný štýl. Na niektoré choroby má výživa až zásadný vplyv. Ide napríklad o nádorové ochorenia tráviaceho traktu. Tieto choroby sú spájané s našou genetickou výbavou, ale sami môžeme ovplyvniť, do akej miery budeme svoje telo zaťažovať vonkajšími zásahmi. Môžeme mať genetický predpoklad ochorieť, no pomocou vyváženej stravy je možné nástup ochorenia odsunúť do neskoršieho veku alebo výrazne ovplyvniť jeho závažnosť.

Súhlasíte s tým, že zásadnú úlohu v strave by mala zohrávať zelenina?

Základom pre zdravú výživu je ovocie a zelenina. Sú to nízkokalorické potraviny bohaté na živiny a antioxidanty. Ovocie je ľahko stráviteľné, nemalo by sa jesť súčasne so žiadnym iným jedlom, hodí sa na desiatu a olovrant. Zelenina sa môže jesť s viacerými druhmi jedla alebo samostatne, mohla by byť súčasťou takmer každého hlavného jedla. Úplne najlepšie by bolo jesť trikrát denne zeleninu a dvakrát denne ovocie. Okrem zeleniny a ovocia ku zdravej výžive patria aj celozrnné obilniny, strukoviny, orechy a semená, ale aj mliečne výrobky, vajcia, hydina a ryby. Naopak nemuseli by sme vôbec konzumovať rôzne priemyselne spracované potraviny ako konzervy, zaváraniny, údeniny, sladkosti.

Aký máte názor na funkčné potraviny?

Sú účinnou zbraňou, mali by sme ich jesť každý deň. Je to skupina potravín, ktoré okrem základnej funkcie nasýtenia a výživy organizmu majú preukázateľne zdravotne prospešné účinky. Sú schopné zlepšiť zdravotný stav a a znížiť riziko chorôb. No a v jedálničku by nemala chýbať tiež vláknina, ktorá priaznivo pôsobí na fungovanie tráviaceho traktu a zloženie črevnej mikroflóry. Vytvára prostredie pre prospešné probiotické baktérie a zefektívňuje obranu organizmu proti premnoženiu baktérií, ktoré by nám mohli škodiť. Je aj dôležitou súčasťou obrany proti rakovine hrubého čreva a optimalizáciou črevnej mikroflóry sa podieľa na lepšej imunite.

Takže už žiadne grilovačky, ak chceme ostať zdraví? Vy negrilujete?

Nemalú úlohu naozaj zohráva aj príprava pokrmov a grilovanie či opekanie nepatrí k zdravým spôsobom. Ale život je aj o zážitkoch, a k nim grilovanie určite patrí. Takto pripravenú pochúťku občas si občas doprajem aj ja.

Súvisiace články

Video

Poradňa zdravia

Zobraziť

Mesačná dcérka dýcha nepravidelne, je to normálne?

Nemajte žiadne obavy, u mesačného aj staršieho bábätka je celkom normálne nepravidelné dýchanie počas spánku. Spánok má určité fázy. Keď bábätko zaspáva, očné viečka sa stále chvejú, nepravidelne dýcha. Je uvoľnené, občas sa mykne alebo sa smeje. Dostáva sa len do fázy ľahkého spánku. Ľahko sa prebudí. Ak budeme v uspávaní pokračovať, zistíme, že pravidelne a pokojne dýcha, má uvoľnené svaly, mykanie a naťahovanie sa vytratí. Bábätko prešlo do fázy hlbokého spánku, kedy ho môžeme uložiť do postieľky bez následného prebudenia.  Fáza hlbokého spánku trvá asi hodinu, ľahký spánok, ak prebehne nerušene, len 10 minút.

čítať viac

Zistili mi Crohnovu chorobu. Naozaj je to na celý život?

Áno, liečba Crohnovej choroby je celoživotná a patrí do rúk odborného lekára, ktorý ju podľa aktuálneho stavu riadi a upravuje. Nemusíte sa obávať, na Slovensku je na vysokej úrovni. Pacienti majú už okrem iného k dispozícii aj biologickú liečbu, ktorá výrazne zvyšuje ich šance na normálny život. Musíte však rátať s celoživotnou diétou.

Toto ochorenie spôsobuje zápal v stene tráviacej sústavy. Postihnutá môže byť ktorákoľvek jej časť- vrátane tenkého alebo hrubého čreva, dutiny ústnej, pažeráka a žalúdka. Prejavuje sa najmä hnačkami, niekedy krvavými, a bolesťami brucha. Príznaky sa objavujú aj v ďalších častiach tela: oči - začervenanie a svrbenie, ústa -rany, kĺby - opuch a bolesť, koža - opuchy a iné poškodenia, kosti - osteoporóza, obličky - kamene, pečeň - hepatitída a cirhóza, ale len zriedkavo. Postihnuté môžu byť všetky vrstvy čreva. Úseky zdravého čreva sa môžu striedať s chorými časťami. Ide o takzvané „preskočené“ oblasti. Naproti tomu ulcerózna kolitída sa rozširuje rovnomernejšie a súvislejšie a ovplyvňuje len povrchové vrstvy hrubého čreva. Crohnovu chorobu má v Európe asi milión ľudí. Môže sa vyvinúť v akomkoľvek veku, ale najčastejšie sa začína v období od 15 do 25 rokov. Rovnako postihuje mužov aj ženy. V posledných rokoch sa rozšírila, no príčinu tohto rozšírenia zatiaľ nepoznáme.

čítať viac
doktor

Opýtajte sa
odborníka

Poraďte sa s našimi
odborníkmi.

Položiť otázku

Opýtajte sa odborníka

Poraďte sa s našimi odborníkmi.

Položiť otázku
doktor