Ak je vám prihorúco, mozog vyšle signál potným žľazám, aby začali pracovať. Vďaka poteniu sa koža pokryje tenkou vrstvou vody, postupne sa odparuje a telesná teplota sa znižuje. Stimuluje ho jednak teplota pokožky a súčasne vnútorná telesná teplota. Niekedy tak potenie zbytočne podporujete napríklad aj zle zvoleným jedálnym lístkom.
Zvýšia prekrvenie
„Niektoré potraviny skutočne môžu podporovať tvorbu potu tým, že zvýšia vnútornú telesnú teplotu a aktivujú termoregulačné mechanizmy. Do tejto skupiny patria štipľavé potraviny alebo koreniny s obsahom horčičných olejov, napríklad horčica, chren, wasabi, ale aj s obsahom kapsaicínu, napríklad štipľavá paprika a čili papričky,“ vysvetľuje prof. MUDr. Jana Jurkovičová, CSc., z Ústavu hygieny Lekárskej fakulty UK. „Dráždia nervové zakončenia, ktoré zvyčajne prijímajú signály počas intenzívneho tepla. Organizmus ich vyhodnotí ako teplo, reaguje zvýšeným prekrvením, rozšírením ciev a zrýchlením pulzovej frekvencie.“ Keďže sa chce organizmus vrátiť do normálu, prirodzene sa začnete viac potiť.
Energia na trávenie
Ťažké, mastné jedlá v lete mnohým nechutia ani v našich, ale nájdu sa aj takí, ktorí vyprážaným syrom, rezňom alebo hranolčekmi vykryjú dovolenkové menu. Potom sa však nečudujte, že sa budete viac potiť, a to je najmenej. Na trávenie, vstrebávanie potravín, transport živín a ich metabolizmus musí organizmus vynaložiť po jedle zvýšené množstvo energie.„Ide o takzvaný špecificko-dynamický efekt potravy alebo stravou indukovanú termogenézu, ktorá sa spája s tvorbou tepla. Spôsobí zvýšenie telesnej teploty, ktoré sa organizmus snaží vyrovnať zvýšeným potením,“ približuje odborníčka na výživu. Čím viac vyprážaných rezňov si dáte na tanier, tým viac sa budete potiť.
Radšej menšie porcie
„Najťažšie a najdlhšie spracovateľnou živinou sú bielkoviny. Po ich konzumácii spotrebuje organizmus najviac energie a vytvorí najviac tepla,“ hovorí doktorka Jana Jurkovičová. Pozor si dávajte aj na kombináciu bielkovín a tukov. Rovnako počítajte s tým, že činnosť potných žliaz stimulujú i výrazne slané jedlá. V horúčavách sa snažte jesť menšie porcie a energeticky ľahšie jedlá. Určite vedú potraviny s vysokým obsahom vody. Pokojne si servírujte rybu so zeleninovým šalátom, šľahačkový zákusok vymeňte za melón. Vhodné sú mliečne nápoje a studené polievky.
„Horúca polievka alebo akýkoľvek horúci nápoj zvyšuje potenie vďaka termoreceptorom, ktoré sú pravdepodobne umiestnené v žalúdku alebo v jeho okolí a aktivujú chladiaci mechanizmus tela,“ približuje profesorka Jana Jurkovičová. „Konzumácia studených nápojov alebo polievok počas horúčav znižuje intenzitu potenia vďaka stimulácii termoreceptorov v žalúdku a jeho okolí nezávisle od teploty telesného jadra a kože.“