Dobrá správa pre milovníkov čierneho čaju! Výskumy stále ospevujú rôzne pozitívne vlastnosti zeleného čaju. No teraz získal nálepku „zdravý nápoj“ konečne aj čierny čaj.
Podľa štúdie amerického Národného onkologického inštitútu, ktorá sa konala na vzorke takmer pol milióna ľudí (498 043) vo veku 40 až 69 rokov z Veľkej Británie, pitie aspoň dvoch šálok čierneho čaju každý deň znížilo riziko úmrtnosti, a to najmä zo srdcovo-cievnych dôvodov.
Zdravšie srdce aj cievy
Počas sledovaného obdobia 11,2 roka bola vysoká spotreba čaju spojená s nižším rizikom úmrtnosti u tých, ktorí vypili 2 alebo viac šálok denne, v porovnaní s tými, ktorí toľko čaju nepili.
Čierny čaj je bohatý na polyfenoly, ktoré sú zdravé pre srdce a znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu. Ukázalo sa, že konzumácia tohoto čaju je spojená s nižšou mierou úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia, ischemickú chorobu srdca a mozgovú príhodu. Výskumníci uviedli, že v prípade úmrtí na rakovinu alebo ochorenia dýchacích ciest nebol pozorovaný žiadny jasný trend. Čaj nepomohol, ale ani neuškodil.
Môžete si aj prisladiť
Tieto zistenia ukazujú, že čaj môže byť súčasťou zdravej stravy aj pri jeho vyššom príjme. Zároveň vedci skonštatovali, že pridanie cukru do čaju alebo skutočnosť, že účastníci pili aj kávu, nezmenilo pozitívne výsledky.
Autori štúdie priznali, že nemali dostatok informácií o takých aspektoch konzumácie čaju ako je objem vypitých šálok alebo to, aký silný čaj jednotliví respondenti pili.