Májová bryndza prináša pre telo najväčšie zdravotné benefity. Obsahuje vysoké množstvo probiotických mliečnych baktérií a kvasiniek, rovnako aj množstvo vitamínov a minerálov.
„Môj prastarý otec hovorieval, nie je bryndza ako bryndza,“ spomína výživová poradkyňa Izabela Matúšová, ktorú sme k téme oslovili náhodou a dozvedeli sme sa, že jej prastarý otec bol bača a bryndzu vyrábal štyridsať rokov. Prezradila nám, že hlavný rozdiel medzi bežnou bryndzou a májovou je v kvalite a chuti. Práve májová má lahodnú jemne pikantnú, sladkastú chuť a je najchutnejšia z celého roka. „V tomto čase prichádzajú ovečky na pašu prvýkrát po zime a veľkú rolu tu zohráva práve zmena ich potravy. V máji sa bryndza vyrába z čerstvo nadojeného mlieka od oviec, ktoré sa pásli na zelených pastvinách a mali čerstvú jarnú trávu,“ vysvetľuje Izabela Matúšová.
Vrchol roka
Májová bryndza dosahuje takzvaný prirodzený vrchol v účinkoch pre organizmus. „Bryndza má dokonca až jednu miliardu prospešných baktérií v jednom grame a tomuto sa probiotický jogurt nevyrovná,“ konštatuje výživová poradkyňa. Celkovo obsahuje májová bryndza približne 25 druhov probiotických kultúr s blahodarným účinkom. Najznámejšie sú rody Lactobacillus, Lactococcus či Streptococcus. Bryndza je skvelá na konzumáciu v surovom stave, dokáže vyriešiť problémy s trávením a pôsobí pozitívne na črevá.
Pravidelná konzumácia bryndze pomáha znižovať krvný tlak, hladinu cukru aj cholesterolu v krvi. Pomáha aj pri rôznych zápaloch a taktiež dokáže zvýšiť imunitu a je prospešná pri alergiách na mlieko, pretože pri spracovaní dochádza k úbytku laktózy. Pozitívne pôsobí pri cukrovke, v prevencii rakoviny aj osteoporózy. Je skvelá pre športovcov kvôli vysokému obsahu bielkovín a pomáha vstrebávať vápnik, či pôsobí na kvalitu kostí nielen pri raste detí.
Prečo je bryndza taká skvelá čítajte na ďalšej strane ►►►