Liečba bolestí žalúdka, za ktorými nie je ochorenie niektorého vnútorného orgánu, sa dá veľmi často vyriešiť zvládaním stresu, úpravou životného štýlu a zmenou stravovania. Čo presne to znamená? „Veľmi dôležité je správne rozdelenie času medzi prácu a oddych, dostatok spánku a voľnočasové aktivity. Často je potrebná úprava rodinných a pracovných vzťahov,“ upozorňuje na zdanlivo nesúvisiace veci gastroenterologička MUDr. Renáta Szépeová. Gastroenterológ MUDR. Igor Šturdík k tomu ďalej odporúča, aby ste sa skúsili vyvarovať jedál, ktoré vyvolávajú vaše príznaky, a jedli potraviny s vysokým obsahom vlákniny, pili veľa tekutín a pravidelne cvičili. Žalúdok totiž zďaleka nesúvisí iba a len s jedlom!
Čo jesť a čo žalúdku nesvedčí
„Vyhnúť sa treba vyprážaným jedlám a príliš koreneným, neplatí to však pre všetky korenia. Napríklad zázvor, kurkuma, rasca či bylinky pôsobia na žalúdok liečivo. Údené potraviny, mäsové výrobky a príliš solené potraviny treba vynechať, rovnako tučné a ťažko stráviteľné živočíšne potraviny. Čím je potravina pôvodom prirodzenejšia, tým je to pre žalúdok lepšie,“ odporúča odborníčka na zdravú výživu, MUDr. Alexandra Frolkovičová. Podľa nej má žalúdok rád skoro všetky rastlinné potraviny, najmä kapustovitú a zelenolistovú zeleninu, brokolicu, tekvicu, koreňovú zeleninu, zemiaky, bataty, banány, ryžu natural, ovsené vločky, mandle. „Pri problémoch so žalúdkom je mimoriadne vhodný zázvor alebo zázvorová šťava. Pri pálení záhy však môžu byť problematické aj niektoré zdravé potraviny ako citrusy, paradajky, papriky alebo aj čili,“ upozorňuje lekárka. Pre lepšiu stráviteľnosť je podľa nej vhodné pridávať do jedál už spomínaný zázvor, ale aj rascu či rímsku rascu a prakticky všetky zelené bylinky, a to aj sušené, napríklad majoránku či ligurček.
3x a dosť
Priebežné pojedanie je presne to, čo by ste svojmu žalúdku robiť nemali. Pre celý tráviaci trakt je vyhovujúce, keď jedávate pravidelne. „Zistilo sa, že aj naše črevné baktérie podliehajú biorytmom. Ide o aktuálne významný predmet výskumu a určite o tejto téme ešte budeme veľa počuť. Prakticky je to tak, že vhodné je začať bohatými, ale zdravými raňajkami, pokračovať pestrým obedom a večerať ľahké jedlo. Ak máte večer pred spaním tendenciu k páleniu záhy, tak môžete požuť pár mandlí, alebo zjesť jeden banán. Určite nie je vhodné jesť na noc väčší objem jedla,“ radí lekárka, podľa ktorej sa v súčasnosti odporúča režim troch jedál denne.
Oplatí sa vynechať
Podľa vašich problémov vám lekár môže navrhnúť vylúčiť niektoré jedlá:
- Potraviny s vysokým obsahom plynu. Ak sa u vás objaví nadúvanie, odporúča sa vyhnúť sýteným a alkoholickým nápojom, kofeínu, surovému ovociu a určitej zelenine, napríklad kapuste, brokolici a karfiolu.
- Lepok. Výskum ukazuje, že niektorí ľudia s funkčnými poruchami hlásia zlepšenie príznakov, ak prestanú jesť lepok, čiže potraviny z pšenice, jačmeňa alebo raži, a to aj keď nemajú celiakiu.
- FODMAP. Niektorí ľudia sú citliví na určité uhľohydráty, napríklad fruktózu, fruktany, laktózu a iné, známe ako FODMAP. Patria k nim napríklad pšenica, raž, strukoviny, cibuľa, cesnak, jablká, hrušky, niektoré mliečne výrobky. Vaše príznaky sa môžu zmierniť, ak budete postupovať podľa prísnej diéty s nízkym obsahom FODMAP a potom budete postupne znovu zavádzať tieto potraviny.