Reklama

Skrytá príčina bolesti kolien: Ako súvisí s črevným mikrobiómom?

Štúdia odhalila súvis črevného mikrobiómu a zápalu v kĺboch.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Bolesť kĺbov môže byť reakcia na jedlá, ktoré obľubujete. Ako môže súvisieť osteoartritída a Crohnova choroba?

Štúdia uverejnená v časopise Pain and Therapy naznačila, že črevný mikrobióm dokáže významne prispievať k rozvoju osteoartrózy. Dysbióza v inokedy symbiotickej spolupráci baktérií v trá­viacom trakte môže spustiť aktiváciu zápalovej reakcie osi „črevo – kĺb“, napísali vedci.

Zápalové ochorenia čriev, ako napríklad Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, sú chronické stavy, ktoré niekedy vedú k zápalom v iných častiach tela vrátane kĺbov. Tieto ochorenia sa často spájajú so zvýšenou priepustnosťou čreva, čo umožňuje baktériám vstup do krvného obehu. To môže spôsobiť systémový zápal a bolesť kĺbov,“ hovorí Bc. Zdenka Solík z Biomedicínskeho centra SAV.

Zonulín v čreve ako príčina bolesti kĺbov

Črevo a následne ostatné systémy tela sú citlivé napríklad na hladinu zonulínu. Tento proteín, možno spoluzodpovedný za mnohé problémy, objavili len v roku 2000. Príznaky ako nadúvanie, bolesť brucha, neznášanlivosť potravín, únava, tráviace a kožné ťažkosti môžu byť prvým signálom, že ho máte v krvi viac, ako je potrebné.

Zonulín je proteín, ktorý reguluje priepustnosť črevnej bariéry. Zvýšené hladiny sú rizikové pre vznik syndrómu presakujúceho čreva, keď črevná bariéra umožňuje prechod toxínov a baktérií do krvného obehu. To vedie k systémovému zápalu a prípadne ovplyvní aj kĺby​,“ pridáva výživová poradkyňa.

V spojivových tkanivách sa môže prejaviť vychýlenie aj inej látky, ktorú si so zdravím kĺbov často nespájame. „Výsku­my ukazujú, že znížená hladina sérotonínu sa zvyčajne viaže so zvýšeným zápalom v tele. Serotonín, neuroprenášač s protizápalovými vlastnosťami, a jeho nedostatok má schopnosť prispieť k ochoreniam vrátane zápalu kĺbov​,“ pokračuje odborníčka.

Počuli ste už náš podcast?

Strážte si omega

Nejde len o bakteriálnu rovnováhu v tele, ktorá má na kĺby často škodlivý vplyv. V kolenách pocítite aj nevhodné potravinové preferencie. „Na zdravie kĺbov a kolien môže negatívne útočiť konzumácia určitých druhov potravín, ktoré podporujú zápal v tele. Nevhodná je najmä strava s vysokým obsahom omega-6 mastných kyselín a nízkym obsahom omega-3 mastných kyselín. Nadmerný príjem omega-6 podporuje zápalové procesy v tele, čo zhoršuje príznaky spojené s artritídou a bolesťami kĺbov,“ konkretizuje Zdenka Solík. 

Radšej ryby a omega-3 kyseliny

Obvyklým vinníkom bývajú spracované potraviny. „Často obsahujú transtuky a vysoké množstvá rafino­vaných cukrov, ktoré podporujú zápal a môžu zhoršiť stav kĺbov. Tieto zdraviu škodlivé zložky sa nachádzajú najmä v rýchlom občerstvení, balených potravinách s dlhou trvanlivosťou, vo vyprážaných jedlách a v spracovaných potravinách, ako sú mnohé snacky, sušienky, koláče, sladkosti a predpripravené jedlá,“ odporúča odborníčka dať si pozor aj na sladené nápoje.

Ochutené limonády a ovocné džúsy s pridaným cukrom môžu prispievať k zápalu a k obezite, čo zvyšuje tlak na kĺby a zhoršuje ich stav,“ dodáva. Ak vás trápia ťažkosti s kolenami, tanier by ste mali preorganizovať.

Vyvážená strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny, minerály a antioxidanty pomôže zmierniť zápal a zlepšiť zdravie kĺbov. Medzi takéto potraviny patria tučné ryby ako losos, makrela, orechy, semená, listová zelenina a celozrnné produkty,“ uvádza výživová odborníčka Zdenka Solík.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Starostlivosťou o zdravie sa v textoch zaoberám od roku 2015. Najradšej píšem o novinkách zo sveta vedy a medicíny a o duševnom zdraví. Ako na psychiku a vývin človeka vplýva rodičovská výchova, som skúmala v rámci svojej dizertačnej práce na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského.