Niektoré štúdie naznačujú, že vstrebávanie betakaroténu môže zlepšiť i prítomnosť vitamínov C a E. Pravdepodobne pomáhajú chrániť betakarotén pred oxidáciou a degradáciou. Môže betakarotén skutočne sfarbiť pokožku? Keďže spôsobuje oranžovočervené sfarbenie rastlín, ovocia a zeleniny, môže pri jeho nadmernom užívaní dôjsť k takzvanej karotinóze. Ide o dočasné sfarbenie kože na chodidlách a dlaniach do oranžova.
Nielen v mrkve
Hoci sa symbolom betakaroténu stala mrkva, nájdete ho v oveľa väčšom počte ovocia a zeleniny. Voľba je jednoduchá, stačí si zvoliť zdravé pochúťky oranžovej alebo žltej farby. Výborným zdrojom sú i marhule, melón, mango, sladké zemiaky, tekvice a paprika. „Nachádza sa aj v niektorých tmavozelených listových zeleninách, ako je napríklad špenát a brokolica. Vstrebávanie betakaroténu z potravy zlepšuje prítomnosť tukov v potrave. Okrem toho môžu pomôcť ďalšie faktory ako napríklad krájanie alebo mixovanie, ktoré uvoľní viac betakaroténu,“ približuje ako lepšie využiť živiny výživová poradkyňa Katarína Grich. „Rovnako i tepelná úprava potravy, ktorá môže zlepšiť jeho dostupnosť.“
Sú lepšie doplnky?
Odborníci sa domnievajú, že výživové doplnky s betakaroténom môžu byť menej účinné ako jeho prirodzené zdroje z potravy. Strava totiž obsahuje množstvo ďalších zložiek, ktoré ovplyvňujú jeho vstrebávanie. „V produktoch živočíšneho pôvodu sa vitamín A nachádza vo forme retinolu. Jeho nadmerné množstvo sa z tela nevylučuje, ale ukladá sa do zásoby v tukoch. Predávkovanie sa potom prejavuje vracaním, únavou, bolesťami hlavy, lámavosťou kostí, vypadávaním vlasov alebo poškodením pečene. Práve preto betakarotén predstavuje bezpečnejší spôsob dodania provitamínu A do tela,“ približuje Katarína Grich.
Počuli ste už náš podcast?