Ako sa nenakaziť? A na aké vajíčka treba dať pozor? Pokračovanie na ďalšej strane....
Ako sa nenakaziť?
V prípade, že spozorujete uhynuté vtáctvo, nedotýkajte mŕtvoly, vyvarujte sa akémukoľvek kontaktu s uhynutým vtáctvom, ich výlučkami a kontaminovanými predmetmi ako je povrch vajec, predmety v kuríne a pod. Podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy je potrebné informáciu o uhynutom vtáctve čo najskôr nahlásiť na telefónne číslo 112 alebo orgánom Štátnej ochrany prírody SR. Tento orgán kontaktujte aj v prípade, že vaša hydina zmení náhle správanie.
- ak chováte hydinu, dodržiavajte zásady osobnej hygieny, dôkladne si umývajte ruky
- dôkladne a teplou vodou si umývajte ruky aj pri manipulácii s mäsom a vajíčkami z hydiny
- surovú hydinu a vajcia skladujte a pripravujte oddelene od ostatných potravín, na ich prípravu a servírovanie používajte oddelené náradie, riady a pomôcky
- hydinu a vajcia uskladňujte v obale
- hydinu rozmrazujte v chladničke na podnose
- obal, v ktorom bola zabalená hydina, odstráňte
- dôkladne čistiacim prípravkom umyte pracovné plochy a kuchynské náradie použité pri príprave hydiny a vajec
- všetky jedlá z hydiny (vrátane vajec) tepelne upravte tak, aby sa dosiahla teplota najmenej 70 °C vo všetkých častiach spracovanej potraviny, ideálne použite teplomer
- presvedčte sa, či šťava z mäsa hydiny je číra a nie ružová, či mäso hydiny nie je červené alebo ružové a v prípade vajec, či sú bielka a žĺtka pevné
- vajcia varte minimálne 6 minút
Ako nabáda hlavný hygienik Ján Mikas, ak ste prišli do kontaktu s chorým alebo uhynutým vtáctvom, sledujte svoj zdravotný stav a v prípade zmeny, kontaktujte lekára.
Ako vyzerá vajce od chorej sliepky?
Okrem ružovej farby šťavy z mäsa, zmenej farby mäsa či neforemného bielka či žĺtka si dávajte pozor aj na zdeformované vajíčka a na tie s mäkkou škrupinou. Aj to môže svedčiť o tom, že nosnica má chrípku.